DOLAR32,5852% 0.16
EURO35,0042% -0.11
STERLIN40,8441% -0.11
FRANG35,6947% 0.15
ALTIN2.438,82% 0,11
BITCOIN64.650,161.187

Soner Sıbıç Adaylığını Açıkladı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Soner Sıbıç Adaylığını Açıkladı

Köyümüz sakinlerinden Karşı mahallede ikamet etmekte olan (Merhum) İsmail Hakkı Sıbıç’ın küçük oğlu Soner Sıbıç, 30 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimlerde köyümüzden muhtar adayı olduğunu açıkladı. Şu ana kadar muhtar adayı olup olmayacağıyla ilgili çeşitli söylentilere cevap veren Sıbıç: “Evet, muhtarlık yarışında ben de varım.” dedi.
.
Soner Sıbıç.
Kendisi ile yaptığımız söyleşide; Muhtarlığa aday olma gerekçeniz nedir? sorumuza cevap veren Soner Sıbıç: “Karaağaç’a hizmet edecek genç bir kadroya ihtiyaç var. Biz makam ya da mevkiden dolayı değil, Karaağaç’a hizmet için aday olduk. Ben ve arkadaşlarım, Karaağaç’ı yeniden inşa etmeye hazırız. Karaağaç’ta yaşayan ve Karaağaç’a gelip-giden herkes Karaağaç’ın içler acısı hâlini görüyor. Bundan bir kaç yıl önce köyümüz, Kocaeli’nin en büyük ve en gelişmiş köylerinden biriydi ancak son yıllarda hak ettiği değeri ve hizmeti göremiyor. Mevcut belediye ve muhtarlık makamı, köye gerekli hizmetleri sağlamıyor/sağlayamıyor. Muhtar seçildiğim takdirde köyüme yakışan bir yönetim sergileyeceğime ve hizmet getireceğime yürekten inanıyorum, bu yüzden adaylığımı koydum.” diyerek adaylık gerekçesini açıkladı.
.
Karaağaç için ne tür projeleriniz var? sorusunu yönelttiğimizde: “İşe öncelikle Karaağaç’ın en büyük sorunları ile başlayacağız. Şu an köyümüzde mahalle yolları adeta köstebek yuvası gibi. Karşı mahalle, Dere mahallesi, Fevzi Çakmak mahallesi, Hacı Şükrü mahallesi ve bir çok cadde-sokak, yıllardır asfaltlanmayı bekliyor. Üst yapı sorunlarını hallederken bu vesile ile alt yapı çalışmalarını da halletmiş olacağız. Köyümüz içme suyu şebekesi, adeta ölüm saçıyor. Köyümüz içme suyu, bundan 3-4 yıl önce İSU’ya devredildiğinde çok umutlanmıştık ama hiç beklemediğimiz bir durumla karşılaştık. ISU, Karaağaç’ta su faturası kesmekten başka bir çalışma yapmadı. Köy nüfusu yaz aylarında gerek dışardan aldığı göçler nedeniyle gerek gurbette yaşayan vatandaşlarımızın tatillerini köyümüzde geçirmek istemeleri sebebiyle 3-4 kat artıyor, hal böyle olunca içme suyumuz yetersiz kalıyor. İnsanlar, yılın yorgunluğunu atmak ve kafa dinlemek için ayda-yılda bir vakit bulup köyümüze geliyor, o tatil de çileye dönüşüyor. Bu sorunu çözmek için köyümüze ek su deposu ve su kaynağı sağlayacak çalışmalar yapacağız. Şebeke hattımız ta 1980’li yıllarda Hacı Ali Bozkır’ın muhtarlığı döneminden kalma. En ufak bir darbe ve basınçta patlıyor, mağdur oluyoruz. Yeni şebeke hatları oluşturarak bu sorunun üstesinden geleceğiz.
.
Köylülerimiz tarım ve hayvancılıkla geçimlerini sağlıyor. Verimli arazilerimiz var ama değerlendiremiyoruz. Özellikle fındık rekoltemiz hatrı sayılır düzeyde iyi. Bu üretimi ekonomiye kazandırabiliriz. Fındık üreticileri birliği oluşturup fındık işleme tesisi kurarak istihdam kaynağı oluşturabiliriz. Üreticilerden aldığımız fındığı burada işleyip (fındık yağı, kavrulmuş fındık, iç fındık, kırılmış fındık, fındık kabuğu vb.) piyasaya sürebilir, kazancımıza kazanç katabiliriz.
.
Köyümüzde tarım gelişmesi için mevcut kooperatifimizden daha etkin şekilde yararlanabiliriz. Devletimizin tarımsal kalkınma kooperatifleri için sağladığı bir çok teşvik ve projeleri mevcut. Bunlardan hem tarım hem de hayvancılık alanında etkin şekilde faydalanabiliriz. Kooperatifimiz bünyesinde oluşturduğumuz soğuk hava deposunu (süt şoklama merkezi) sadece süt için değil, tarım ürünlerinin muhafazası için de kullanabiliriz. Yine Devlet Su İşleri’nin desteği ile köyümüzde tarımsal sulama kanalları oluşturarak tarımda verimi artırıp iklime bağlı etkenlerden kurtulabiliriz. Havvan teşvik primlerinden daha etkin yararlanarak, hayvan ırklarını ıslah edip süt verimini artırabiliriz. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan köyümüz için veteriner talebinde bulunacağız. Özel teşebbüsleri özendirerek köyümüzde bir veteriner kliniği açtıracağız. Bilinçli tarım, zirai ilaçlama ve haşerelerle mücadele için Karaağaç Ziraat Odası’nı kuracağız.
.
Sağlık ocağımız açıldı fakat yıllardır doktor gel-e-medi. Gerekli girişimleri sağladıktan sonra bu sorunumuzu da hallederek köyümüze bir de eczane açtıracağız. Köyümüz, ilçeye ve ile uzak mesafede yer alıyor. Köy bütçesi ile ya da yetkili kurumlar aracılığı ile acil durumu olan hastaların gerekli hastanelere sevkiyatını sağlayabilmek için ilk yardım ambulansı girişimlerinde bulunacağım.
.
Eğitimle ilgili köyümüze öncelikle bir lise açtırmayı düşünüyorum. Çocuklarımızın çoğu lise öğrenimini Kandıra’daki okullarda görüyor. Köyümüz öğrenci potansiyeline sahip bir yer ama köyümüzde lise olmadığı için çocuklarımızın neredeyse tamamı taşımalı sistemle sabah-akşam 1-1,5 saat yolculuk yapmak zorunda kalıyor. Çocuklarımızı kontrol etmekte zorlanıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’na talepte bulunarak köyümüze bir lise açtırmayı ve bu sorunu aşmayı planlıyorum. Yine Topallar mahallesinde yatılı Kur’an kursu binasının temeli atılarak binanın birinci katını bitirildi. Sekiz kat çekecek şekilde bir temel atıldı, sıvası ve ince işçiliği kaldı. Onu da kaldığı yerden tamamlayıp kısa zamanda hizmete alacağız. Fevzi Çakmak mahallemize de mescit binası yapıldı, oraya da bir minare yaptırmayı planlıyoruz. Hafız’ın Suyu dediğimiz köy çeşmesinin (kaynak suyu) ihalesi yapıldı, onun da yakın takipçisi olacağız.
.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun yıllar önce vermiş olduğu söz, nihayet hayata geçirildi. Kapalı düğün salonu binasının temeli geçen hafta atıldı. Bu projenin de yakın takipçisi olacağız. Yaklaşık 4,500 m²’lik geniş bir alan içerisine konuşlanması planlanan projede otopark, spor aletleri için yer ayrılacak. Yine aynı alan içerisinde köy fırını yaptıracağız, orada mevcut olan iki çeşmeyi de onarıp aktif hale getireceğiz.
.
Köyümüzde pek çok genç, sosyal aktivitelerden mahrum yetişiyor. Köyümüzde gençlere yönelik kapalı futbol sahası, kafeterya vb. tesisleri açıp hizmet vermesini sağlayacağım.
.
Köyümüzde nadiren de olsa çeşitli sebeplerden kavga, hırsızlık, husumet vb. istenmeyen durumların meydana geşdiği aşikar. İstenmeyen durumların önüne geçebilmek için köye hakim noktalara MOBESE sistemi ve istenmeyen durumlara anında etkin müdahale için karakol kurulması talebinde bulunacağım.
.
Teknolojinin her gün çağ atladığı bir devirde yaşıyoruz ama kırsal kesimde bulunduğumuz için teknolojinin tüm imkânlarından gerek teknik anlamda gerek coğrafi şartlar nedeniyle faydalanamıyoruz. Özellikle cep telefonu iletişiminde şebeke problemi yaşıyoruz. Köyümüze baz istasyonu talebinde bulunarak bu problemi çözeceğim. Köyümüzde emekli olan bir çok vatandaşımız bulunuyor. Yaz tatillerinde gelen vatandaşları da göz önünde bulundurursak, köyümüze bankamatik ihtiyacı bir hayli oluyor. İnsanlarımız; para çekme, para yatırma, havale, EFT vb. işler için Kandıra’ya gitmek durumunda kalıyor, bu ihtiyacı gidermek için de gerekli girişimlerde bulunacağız.
.
Karadeniz kökenli vatandaşlarız, yaklaşık 80 yıldır bu topraklarda Karadeniz kültürünü yaşatmaya çalışıyoruz ama tam anlamıyla bu kültürü yaşattığımız söylenemez. Onun için, bizi biz yapan değerlere sahip çıkarak özümüzü koruyacağız. Karaağaç Kültür ve Sosyal Dayanışma Derneği’ni kurarak derneğimiz bünyesinde kültürel çalışmalar yapacağız. Köy gençlerinden oluşan bir horon ekibi kurup folklorik çalışmaları özendireceğiz. Köy konağı yaparak burayı Karadeniz kültürünü yansıtan ögelerle donatacağız. Yerel ve ulusal medyanın ilgisini çekecek organizasyonlar ve festivaller yaparak hem kültürümüzü yaşatma hem de Karaağaç’ı tanıtma imkânı elde etmiş olacağız. Çeşitli yarışmalar düzenleyerek, birlik ve beraberliğimizi pekiştireceğiz.
.
Tabi tüm bunları yapabilmemiz için Karaağaç halkının desteği gerekiyor. Biliyorum benim için herkes aynı görüşü taşımayabilir ama şunu çok açık ve net söylüyorum: Ben hiçbir zaman bir siyasi partinin güdümünde bir iş yapmayacağım. Köyüm için hangi hizmet gerekiyorsa ben onun peşinde olacağım. 30 Mart’taki seçimlerde söz Karaağaçlılar’ın.” diyerek sözlerine son verdi.
.
Soner Sıbıç’ın aza listesinde ise şu isimler yer alıyor:
.
1 – Hüseyin Say
2 – Beşir Uygun
3 – Hüseyin Özdemir
4 – İbrahim Emanet
5 – Mehmet Hamarat
6 – Salih İpşir
7 – Cem Şişman
8 – Nihat Diş (Nahit Diş)
9 – Ahmet Bayrak
10 – Sedat Tozan
.
Beş kişinin muhtar adayı olduğu köyümüzde (Soner Sıbıç, Mehmet Elmacı, Leyla Kıcı, Halil Karaağaç ve Şeref Kuşdil) hangi adayın muhtar olacağı merakla bekleniyor. Muhtar adayları, aza adaylarını belirlemiş ve listeler halinde kıraathanelerin camlarına asmış. Karaağaç’ta deyim yerindeyse hararetli bir muhtarlık yarışı söz konusu. Yaklaşık 1150 kişinin oy kullanacağı köyde, bakalım sandıktan kim muhtar olarak çıkmayı başaracak.
.