DOLAR32,3325% 0.24
EURO35,0742% -0.18
STERLIN40,9789% -0.12
FRANG35,6891% -0.07
ALTIN2.279,66% 0,09
BITCOIN2.298.8701.845

VAKTİNE KALAN SÜRE

:
için vakti

Sebze Sanılan Ama Meyve Olan 10 Besin

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Sebze Sanılan Ama Meyve Olan 10 Besin

Bazı besinlerin meyve mi yoksa sebze mi olduklarını tanımlamakta bazen zorlanırız. Şöyle bir durup düşünür; onları rengine, kullanımına göre bir tanıma sokmaya çalışırız. Ama izmir eskor bayan sebze oluğuna emin olduğumuz besinler bile aslında birer meyve olabilir.

Meyve, çiçeğin dişi organının döllenme sonucunda farklılaşıp yumurtalığın gelişmesiyle meydana gelen ve tohumları taşıyan organa denir ve yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda çekirdeği olan besinler meyve olarak kabul edilmektedir.

1- Kabak

Çok büyük ihtimalle kabağı bir sebze olarak düşünmüşsünüzdür. Hatta yemeklerinin yapılıyor olması da sizi sebze olduğuna inandırmaya yetmiş olabilir. Fakat kabak da aslında bir meyve.

2- Bal Kabağı

Bal kabağını kesip içini açtığımızda hep aynı manzarayla karşılaşırız, bir sürü çekirdek! İşte bizi her zaman karşılayan bu çekirdekler bal kabağının bir meyve olduğuna kanıttır aslında.

3- Mısır

Uzaktan uzaktan gelen süt mısırın kokusu, közlenerek veya tuzlanıp sulu sulu yenmesi… Mısır tanımlama olarak nereye koyacağımızı anında bilemediğimiz besinlerden biri. Sebze mi yoksa meyve mi? Söyleyelim, mısır o tatlı küçük sarı taneleriyle aslında bir meyve.

4- Salatalık

Yumuşak çekirdekleri ve sulu yapısıyla salataların ve kahvaltıların vazgeçilmezi olan salatalığı da yeşil rengiyle bir sebze olarak biliyor olabilirsiniz ama salatalık da zannedilenin aksine tamamen bir meyve.

5- Bamya

Bamya yaklaşık 18 cm civarında uzunluğa kadar ulaşan bamya bitkisinin çekirdekli halidir. Etrafı kadifemsi bir kabukla kaplıdır ve bazı türlerinin sadece 1-2 cm olduğu bilinmektedir. Bamya bitkisi aslında bir meyve olsa da mutfakta yemeklerinin yapıldığı bir sebze olarak bilinir.

6- Zeytin

“Zeytin meyve midir, sebze mi?” sorusu ile karşılaştığımızda önce bir durur, birkaç saniye düşünür ve sonra cevaplarız. Belki doğru cevabı veririz ama kafamızda oluşturduğumuz bir meyve tanımlamasına zeytini de katmamız bize biraz farklı gelebilir. Akdeniz iklimi ile beslenen zeytinler, aslında zeytin ağacının birer meyvesidir. Zeytin çiçeğinin tohumlarından oluşurlar ve tohumluk olan küçük çekirdekler içerirler.

7- Bezelye

Bezelye de yemeklerimizi süsleyen en güzel garnitürlerden biri. Fakat bezelyeyi çiğ yemiyor ve yemeklere katıyor da olsak bu durum bir besini sebze olarak nitelendirmeye yetmez. Bezelye, Pisum sativum adı verilen ve bir bakla meyvesinin içine yerleştirilmiş küçük yuvarlak bir tohumdur.

8- Patlıcan

Patlıcan bir sebze mi, yoksa bir meyve midir? Bir patlıcanı kesip yakından baktığımızda gördüğümüz, etine gömülmüş birkaç minik tohum aslında bize doğru cevabı vermek için bir kanıt niteliğindedir. Güzel rengiyle patlıcan bir meyvedir.

9- Dolmalık Biber

Dolmalık biber, antioksidan etkisiyle bilenen ve bir sebze değil de meyve olduğuna inanılamayan rengarenk bir besinimiz. Şöyle güzel bir iç hazırlayıp doldurduğumuz şeyin meyve olması biraz ilginç geliyor tabii insana. Ama aslında dolmalık biber, capsicum ailesinin yanma hissine neden olduğu bilinen kapsaisin üretmeyen tek üyesi.

10- Domates

Her şey domatesle güzel! Birçok faydası pişmiş haliyle ortaya çıkan domatesi neredeyse her yemekte kullanıyoruz. Hal böyle olunca hakkını da en çok yediğimiz meyvelerden biri oluyor tabii. Domates, çiçeğin tabanında yetişir ve ayrıca bitkinin tohumlarını da içerir.