DOLAR32,5699% 0.16
EURO34,8706% 0.58
STERLIN40,5200% 0.89
FRANG35,7354% 0.23
ALTIN2.431,54% -0,05
BITCOIN66.432,000.667

Özcan Tozan – Eray Tozan – Tayyip Çolak Askere Gidiyor

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Özcan Tozan – Eray Tozan – Tayyip Çolak Askere Gidiyor

Karaağaç sakinlerinden Topallar Mahallesinde ikamet eden Sedat & Nurcan Tozan çiftinin oğulları Özcan (20), Karaağaç sakinlerinden Topallar Mahallesinde ikamet eden Adem & Ümmiye Tozan çiftinin oğulları Eray (20) ile yine Karaağaç sakinlerinden Dağdibi Mahallesinde ikamet eden Mustafa & Pembegül Çolak çiftinin küçük oğulları Tayyip (20) vatanî görevlerini yerine getirmek için askere gidecek.

Özcan Tozan, vatanî hizmetini Tokat / Merkez – 5’inci Piyade Eğitim Tugayı 48. Piyade Eğitim Alay Komutanlığında er olarak tamamlayacak.

Eray Tozan, vatanî hizmetini Malatya – 2’nci Ordu Harekat Destek Yarbaşkanlığı Muhabere Alayı- İstihkam Karargah ve Karargah Hizmet Bölük Komutanlığı’nda er olarak tamamlayacak.

Tayyip Çolak da vatanî hizmetini İstanbul / Maltepe – İkmal Maliye Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı General Kenan Evren Kışlası’nda er olarak tamamlayacak.

Mayıs ayının ikinci haftası birliklerine katılacak olan kınalı kuzulara aileleri Ramazan Bayramı’nın 1. günü akşamı görkemli bir gece düzenleyecek.

– Tarih: 2 Mayıs 2022 Pazartesi
– Saat: 19.00 – 23.45 arası
– Yer: Şehit Lütfi Kıcı Kültür Merkezi (Karaağaç Baht Köşkü Kültür Merkezi)
– Adres: Karaağaç Mahallesi Fevzi Çakmak Mevkii Kandıra / Kocaeli

Herkes davetlidir, duyurulur.

Karaağaç Haber olarak vatanî görevlerini eda edecek olan Özcan ve Tayyip kardeşimize şimdiden hayırlı teskereler diliyoruz. Allah (c. c.) hayırlısıyla sağ-salim gidip gelmeyi nasip etsin.

5’inci Piyade Eğitim Tugayı 48. Eğitim Alay Komutanlığı Merkez / Tokat

1. Ulaşım Bilgileri

a. Kara Yolu: 48’inci Piyade Eğitim Alay Komutanlığı Tokat’ta bulunmaktadır. Tokat otogarına kara yolu ile her ilden ulaşım mevcuttur. Asker celp dönemlerinde otogardan birliğe ulaşımı askeri servis aracı ile sağlanmaktadır.
b. Hava Yolu: Tokat hava alanı şehir merkezine 25 km mesafededir. Havaalanından ulaşım hizmeti sivil servis aracı ile sağlanmaktadır.

2. İletişim Bilgileri

a. Açık Adres: 48’inci Piyade Eğitim Alay Komutanlığı/Tokat
b. Telefon No: 0 356 214 08 48 – 21 84
c. Belge Geçer No: 0 356 214 9327

3. Sunulan İmkânlar

a. Banka, Bankamatik ve PTT Bilgileri: Kışla içerisinde erbaş ve erlerin aileleri ile görüşmelerini sağlamak maksadıyla yeterli sayıda ankesör telefon ile banka işlemlerini kolaylaştırmak için bankamatik ve posta işlemlerinde kullanmak üzere Mobil PTT hizmeti bulunmaktadır.
b. Sosyal Tesisler: Kışla içerisinde erbaş ve erlerin kantin ihtiyaçlarını (bot boyası, kalem, defter, telefon kartı vb.) sağlamak maksadıyla yeterli sayıda kantin şubesi mevcuttur. İstirahat sürelerinde dinlenebilecekleri yeterli genişlikte erbaş ve er gazinoları bulunmaktadır.
c. Sağlık Tesisleri: Kayıt kabul işlemlerinde ve diğer zamanlarda erbaş ve erlerin sağlık sorunları ve sağlık konusunda bilgilendirilmelerini sağlamak maksadıyla 1’inci Basamak Muayene Merkezinde tedavi ve bilgilendirme faaliyetleri yapılmaktadır. Ayrıca ihtiyaç duyulduğunda Tokat Devlet Hastanesi ve Gazi Osman Paşa Üniversite Hastanesine sevk yapılmaktadır.
ç. Rehberlik ve Danışma Merkezi: Personelin sorunlarına daha kolay çözüm bulunabilmesi maksadıyla kışla içerisinde bulunan Rehberlik ve Danışma Merkezlerindeki uzman personel ile görüşülebilir.
d. Sosyal ve Kültürel Faaliyetler: Temel eğitimi müteakip yemin töreni (genellikle Cuma günü) icra edilmektedir. Yemin törenine aile fertleri davet edilmektedir. Yemin töreni tarihleri personele bildirilmektedir. Burada bulunulan süre zarfında hafta içerisinde her saat, Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günlerinde mevsim şartları göz önünde bulundurularak belirlenecek saatlerde ziyaretçilerle nizamiye karakolunda bulunan ziyaretçi görüşme yerlerinde görüşme yapılmaktadır.
e. Spor Tesisleri: Erbaş ve erlerin istirahat ve hafta sonu izin sürelerinde istifade edebileceği hoşça vakit geçirebileceği yeterli sayıda kolaylık tesisleri ve spor tesisleri bulunmaktadır.

4. Diğer Bilgiler

a. Şehir bilgileri: Tokat
     Yüzölçümü: 9.958 km2
     İlçe: 11
     Belde: 64
     Köy: 609
     Nüfus: 597.861 (İl merkezi: 188.13)

Coğrafya

Tokat Orta Karadeniz Bölgesinde bulunmakta olup, doğusunda Erzincan, batısında Amasya, kuzeyinde Samsun, güneyinde Sivas illeri ile çevrilidir. Bölge Karadeniz iklimine sahip olup, ormanlık alanlara sahiptir.

Tarihçe

Tokat, Hitit Devleti, Pers, Pontus ve Frig gibi 14 devlet ve beyliğin yerleşim alanı olmuş ve Oğuz Türklerinin kumandanlarından Danişment Melik Ahmet Gazi tarafından 1074 yılında kurulmuştur.

b. Diğer Bilgiler

Kayıt kabul esnasında aceme erlere tüm istihkakları (elbise, don, fanila, pijama, çorap, havlu, eldiven, terlik, spor ayakkabısı, eşofman, diş macunu, diş fırçası, tıraş kremi, şampuan, sabun vb.) verilmektedir. Verilen eğitim kıyafetleri ve botlar bizzat kendileri tarafından denenmekte, uygun olmayanlar yerinde değiştirilmektedir. Berber ve terzi ihtiyacınız için kışlada gereken her türlü tedbir alınmıştır. Kayıt kabul merkezi cumartesi, pazar ve resmi tatil günleri de çalışmaktadır. Kayıt kabul merkezine ne zaman gelirse gerekli bütün işlemler bitirilmektedir. Ancak ertesi güne hazırlık yapabilmek ve askerliğin ilk gününe zinde başlayabilmeleri için geç saatlere kalmamaları hatırlatılmaktadır. Kışlaya ilk gelindiğinde törenle karşılanmakta, yemin töreni ile uğurlanmaktadır. Kayıt kabul işlemleri için gerekli belgelere ve nüfus cüzdanınıza muhakkak ihtiyaç olacaktır. Bu belgeler olmadan kayıt işlemleri yapılmayacağından belgelerin muhafaza edilmesi hatırlatılmaktadır. Kışlaya gelirken yanınızda cep telefonu, fotoğraf makinası, teyp, radyo, dizüstü bilgisayar, CD/DVD, taşınabilir bellek, ses kayıt cihazları vb. malzemeler ile kesici ve delici aletler, yiyecek ve içecek gibi benzeri maddeler getirilmemelidir. Cep telefonu getirdiyseniz kışla nizamiyesinde görevli personele senetle teslim edilebilir.

2’nci Ordu Komutanlığı Kh. Des. Gr. K.lığı (İnönü-1) Kışlası

Malatya’da bulunmaktadır. Malatya’ya kara, hava ve demir yolu ile ulaşılabilir. Malatya şehir merkezinde Malatya Devlet Hastanesi yanında bulunmaktadır. Havalimanından HAVAŞ servisiyle, terminalden ise şehir içi minibüs ve otobüslerle kolayca ulaşabilirsiniz. Seyahat esnasında veya 2’inci Ordu Komutanlığı Karargah Destek Komutanlığı’na katılmadan önce kendisinin subay veya astsubay olduğunu belirterek size askerlik yapacağınız birlikte tanıdığı olduğunu, istediğiniz bölüğe yerleştirebileceğini vb. hususları söyleyerek sizden menfaat elde etmeye çalışacak dolandırıcılarla karşılaşabilirsiniz. Bu tür işlemlerin tamamı bilgisayar ortamında yapılmaktadır. Bu kişilere asla inanmayınız, bilinçli, dikkatli ve uyanık olunuz.

Acemi birliğinizde birazdan sayacağımız malzemelerden bazıları ve bunların dışında birçok malzeme tarafınıza devlet tarafından verilmektedir. Ancak yaptığımız uzun araştırma sonucu birliğinize giderken yanınıza almanızı önerdiğimiz malzemeler şunlardır: Boyuna asılan cüzdan, tıraş köpüğü, tıraş bıçağı, banyo tıraş bıçağı, diş fırçası ve macunu, lif, sabun, şampuan, ıslak mendil, peçete, tırnak makası, cımbız, el-yüz kremi, kulak çubuğu, yara bandı, saat, bot boyası ve fırçası, bot ve valiz için asma kilit, içlik, eldiven/boyunluk/bere, mavi tükenmez kalem, not defteri, siyah asetat kalemi, el feneri, kitap okuma lambası, kamerasız tuşlu telefon, ankesörlü telefon kartı, bankamatik/kredi kartı, sivil kıyafet.

Kışlaya gelirken yanınızda fotoğraf makinesi, teyp, radyo, dizüstü bilgisayar, CD/DVD, taşınabilir bellek, ses kayıt cihazları vb. malzemeler ile kesici ve delici aletler, yiyecek ve içecek ile benzeri maddeler getirmeyiniz. Kışlada Android/IOS akıllı telefonlar dışındaki tuşlu ve kamerasız cep telefonlarını kullanabilirsiniz. Sadece Turkcell Askercell hat kullanabilirsiniz. Bu hattı sadece kayıt-kabul esnasında, nizamiye bölgesinde kurulan Turkcell stantlarından alabilirsiniz. Yanınızda getirdiğiniz paranızı emanet maksadıyla kimseye vermeyiniz. Kışla içerisinde nakit para ile alışveriş yapılmamaktadır. Kantinden yapılan alışverişlerde kredi kartları ve bankamatik kartları kullanılmaktadır. Yaptığınız her alışveriş sonunda size verilen alışveriş fişini mutlaka kontrol ediniz ve saklayınız. Herhangi bir sorunla karşılaştığınızda amirlerinize müracaat ediniz. Kışla içerisinde bankamatik ve PTT şubeleri mevcuttur, işlemlerinizi buradan yapabilirsiniz. Tedavi amacıyla yanınızda getirdiğiniz ilaçları girişte görevliye teslim ediniz. Sürekli kullandığınız ilaçları ancak doktor nezaretinde kullanabilirsiniz. Bu şekilde bir durumunuz varsa bunu mutlaka bölükteki rütbeli personele anlatın. Acil haller dışında yemin edinceye kadar gerek şehir içi gerekse de şehir dışı izin verilmemektedir. Orada bulunduğunuz süre içinde sizden hiçbir maksatla para toplamayacaktır, toplanamaz. Herhangi bir vesileyle para toplayan olursa komutanlarınıza haber verin. Acemi birliğinizde sizlere tüm istihkaklarınız (kamuflaj elbise, bot, don, fanila, pijama, atlet, künye levhası, çorap, havlu, şapka, şort, eldiven, terlik, spor ayakkabısı, eşofman, diş fırçası, diş macunu, tıraş kremi, şampuan, sabun vb.) verilmiştir. Bunları usta birliğinizde de kullanacağınız için kaybetmemeniz gerekir. Aksi halde ceza alabilirsiniz. Günlük gereksinim duyacağınız malzemeler (bot boyası, kalem, defter, telefon kartı vb.) kantinlerde bulunmaktadır. Kışlalarda değişik yerlerde ankesörlü telefonlar mevcuttur. Kantinlerde telefon kartları bulunmaktadır. Ailenize ulaşamazsanız mutlaka komutanlarınıza söyleyiniz. Sizlere yardımcı olacaklardır. Kışlada ATM, PTT, kantin, berber, terzi, fotoğraf stüdyosu, rehberlik ve danışmanlık merkezi ile revir bulunmaktadır. Hafta içi 12:00 ile 14:00 ve 17:00 ile 19:00 saatleri arasında, cumartesi-pazar ve resmi tatil günlerinde ise 08:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyaretçileriniz sizi ziyaret edebilirler.

İnönü-1 Kışlası Tel No: 0 422 328 19 00

İkmal Maliye Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı Küçükyalı – Maltepe / İstanbul

1. Ulaşım Bilgileri

a. Kara Yolu: İkmal Maliye Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı Küçükyalı/İstanbul’da bulunmaktadır. İstanbul Anadolu yakası Harem, Ataşehir otobüs firmaları kendi terminalleri Avrupa Yakası Esenler Otogarına her il ve ilçeden kara yolu ile ulaşım mevcuttur. Harem Otogarından Harem-Gebze minibüs, Haremden-Kadıköy’e Kadıköy’den belediye otobüs seferleri, minibüs veya taksi ile ulaşım, Ataşehir’den servisler vasıtasıyla Küçükyalı’ya kadar getirilmektedir.
b. Demir Yolu : Ankara-İstanbul, İzmir-İstanbul arasında güzergahlarında trenle ulaşım mevcuttur.
c. Hava Yolu: Uluslararası İstanbul Sabiha Gökçen ve Atatürk Havalimanı, şehir merkezine 28 km mesafededir. Ulaşım; HAVAŞ, belediye otobüsleri, dolmuş ve taksi ile sağlanmaktadır.
ç. Deniz Yolu: Şehir içi ve şehirlerarası vapur seferleri mevcuttur. Şehir İçi Ulaşım Krokisi (Belediye Otobüsü-Minibüs-Metro Hatları)
(1) Ankara istikametinden E-5 Karayolunu kullanarak İstanbul’a gelen kursiyerler Maltepe ve Gülsuyu sapağını geçtikten sonra Küçükyalı-Karayolları sapağını takip edeceklerdir.
(2) Avrupa yakasından Anadolu yakasına gelmekte olan kursiyerlerimiz Bostancı ve Küçükyalı sapağını geçtikten sonraki Küçükyalı Kenan Evren Kışlası sapağından sağa dönerek Kenan Evren Kışlası tabelalarını takip edeceklerdir.
(3) Kadıköy iskele durağından “17L” İ.E.T.T. otobüsü kışla nizamiyeye kadar gelmektedir.
(4) Marmaray tren hattı güzergahındaki Küçükyalı Metro Durağı, kışla yakınındadır.

2. İletişim Bilgileri

a. Açık Adresi: İkmal Maliye Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı Küçükyalı/İstanbul
b. Telefon No: 0 216 417 57 80-86
c. Belgegeçer No: 0 216 489 73 80

3. Sunulan İmkânlar

a. Banka ve Bankamatik ve PTT Bilgileri: Kışla içerisinde erbaş ve erlerin aileleri ile görüşmelerini sağlamak maksadıyla yeterli sayıda ankesör telefon ile banka işlemlerini kolaylaştırmak için bankamatik bulunmaktadır. Birliğimizde PTT şubesi bulunmadığından gelen postalar Posta Teslim Birimi tarafından teslim alınıp ilgili kişiye iletilmektedir.
b. Sosyal Tesisler: Kışla içerisinde erbaş ve erlerin kantin ihtiyaçlarını (bot boyası, kalem, defter, telefon kartı vb.) sağlamak maksadıyla yeterli sayıda kantin şubesi mevcuttur. Araştırma, kişisel gelişim ve güncel gelişmeleri yakınan takip etmesini sağlamak maksadıyla yeterli sayıda gerekli emniyet tedbirleri alınmış internet bilgisayarları ile istirahat sürelerinde dinlenebilecekleri yeterli genişlikte erbaş ve er gazinoları bulunmaktadır.
c. Sağlık Tesisleri: Kayıt kabul işlemlerinde ve diğer zamanlarda erbaş ve erlerin sağlık ile sorunları ile sağlık konusunda bilgilendirmelerini sağlamak maksadıyla 1’inci Basamak Muayene Merkezinde tedavi ve bilgilendirme faaliyetleri yapılmaktadır.
ç. Rehberlik ve Danışma Merkezi: Personelin sorunlarına daha kolay çözüm bulunabilmesi maksadıyla, kışla içerisinde bulunan Rehberlik ve Danışma Merkezlerindeki uzman personel ile görüşülebilir.
d. Sosyal ve Kültürel Faaliyetler: Temel eğitimi müteakip yemin töreni (genellikle Cuma günü) icra edilmektedir. Yemin törenine aile fertleri davet edilmektedir. Yemin töreni tarihleri personele bildirilmektedir. Burada bulunulan süre zarfında hafta içerisinde her saat, Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günlerinde mevsim şartları göz önünde bulundurularak belirlenecek saatlerde ziyaretçilerle nizamiye karakolunda bulunan ziyaretçi görüşme yerlerinde görüşme yapılmaktadır.
e. Spor Tesisleri: Erbaş ve erlerin istirahat ve hafta sonu izin sürelerinde istifade edebileceği hoşça vakit geçirebileceği yeterli sayıda kolaylık tesisleri ve spor tesisleri bulunmaktadır.

4. Diğer Bilgiler

a. Şehir Bilgileri: İstanbul
     Yüzölçümü: 5.312km²
     Nüfus: 15.460.000 (2020)
     İl Trafik No: 34

İstanbul, Türkiye’nin en kalabalık, ekonomik ve sosyo-kültürel açıdan en önemli şehridir. Şehir, iktisadi büyüklük açısından dünyada 34, nüfus açısından belediye sınırları göz önüne alınarak yapılan sıralamaya göre Avrupa’da birinci, dünyada ise ikinci sırada yer almaktadır. Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan İstanbul tarih boyunca birçok İmparatorluğun başkentliğini yapmıştır. Ayrıca; Karadeniz ile Marmara Denizi’ni bağlayan ve Asya ile Avrupa’yı ayıran İstanbul Boğazına ev sahipliği yapması nedeniyle jeopolitik önemi oldukça yüksek bir kenttir.

İlçeler

İstanbul ilinin ilçeleri; Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu’dur.

Coğrafya

İstanbul, batıda Çatalca yarımadası, doğuda Kocaeli yarımadasından oluşur. Kuzeyde Karadeniz, güneyde Marmara denizi ve ortada İstanbul Boğazından oluşan kent, kuzeybatıda Tekirdağ ile komşudur. İstanbul’u oluşturan yarımadalardan Çatalca Avrupa, Kocaeli ise Asya anakaralarındadır. İstanbul genelinde kayda değer yükseltilere de rastlanmaz.

Tarihçe

İstanbul, yerleşim tarihi son yapılan kazılarla bulunan liman doğrultusunda 8.500 yıl, kentsel tarihi yaklaşık 3.000, başkentlik tarihi 1.600 yıla kadar uzanan Avrupa ile Asya kıtalarının kesiştiği noktada bulunan bir dünya kentidir. Şehir çağlar boyunca farklı uygarlık ve kültürlere ev sahipliği yapmış, yüzyıllar boyu çeşitli din, dil ve ırktan insanların bir arada yaşadığı kozmopolit ve metropolit yapısını korumuş ve tarihsel süreçte her alanda merkez olmayı ve iktidarda kalmayı başaran dünyadaki ender yerleşim yerlerinden olan İstanbul geçmişten günümüze bir dünya başkentidir. İstanbul’un tarihi üç yüz bin yıl önceye kadar uzanmaktadır. MÖ 667 yılında Byzantion adı ile antik bir Yunan şehir devleti olarak kurulmuş sonrasında Roma İmparatorluğu tarafından adı Augusta Antonina olarak değiştirilmiş MS 330 yılında Nova Roma (Yeni Roma) adıyla Roma İmparatorluğu’nun başkenti yapılmıştır. Kentin ismi imparatorun ölümünden sonra onun anısına Konstantinopolis’e çevrilmiş ve Osmanlı tarafından fethedilene kadar bu isimle anılmıştır. Osmanlı’nın fethetmesinden sonra İstanbul adını alarak günümüze kadar ulaşmıştır.

b. Diğer Bilgiler

Kayıt kabul esnasında aceme erlere tüm istihkakları (elbise, don, fanila, pijama, çorap, havlu, eldiven, terlik, spor ayakkabısı, eşofman, diş macunu, diş fırçası, traş kremi, şampuan, sabun vb.) verilmektedir. Verilen eğitim kıyafetleri ve botlar bizzat kendileri tarafından denenmekte, uygun olmayanlar yerinde değiştirilmektedir. Berber ve terzi ihtiyacınız için kışlada gereken her türlü tedbir alınmıştır. Kayıt kabul merkezi cumartesi, pazar ve resmi tatil günleri de çalışmaktadır. Kayıt kabul merkezine ne zaman gelirse gerekli bütün işlemler bitirilmektedir. Ancak ertesi güne hazırlık yapabilmek ve askerliğin ilk gününe zinde başlayabilmeleri için geç saatlere kalmamaları hatırlatılmaktadır. Kışlaya ilk gelindiğinde törenle karşılanmakta, yemin töreni ile uğurlanmaktadır. Kayıt kabul işlemleri için gerekli belgelere ve nüfus cüzdanınıza muhakkak ihtiyaç olacaktır. Bu belgeler olmadan kayıt işlemleri yapılmayacağından belgelerin muhafaza edilmesi hatırlatılmaktadır. Kışlaya gelirken yanınızda kayıt özelliği olan; cep telefonu, fotoğraf makinesi, teyp, radyo, dizüstü bilgisayar, CD/DVD, taşınabilir bellek, ses kayıt cihazları vb. malzemeler ile kesici ve delici aletler, yiyecek ve içecek vb. maddeler getirilmemelidir. Kayıt özelliği olan cihaz getirdiyseniz kışla nizamiyesinde görevli personele senetle teslim edebilir, dağıtım olduğunuzda ayrılırken geri alabilirsiniz. Kışla içinde görüntü ve ses kaydı özelliği olmayan tuşlu telefonların, kısıtlı cep telefon hattı ile kullanımına müsaade edilmektedir. Kısıtlı özellikli telefon hattını ilk katılış esnasında Nizamiye bölgesine kurulan anlaşmalı firma stantlarından temin edebilirsiniz.

Askere Gidecekler İçin Temel Bilgiler ve Öneriler

1. Askere Alınma, Askerlik Süresi ve Sınavlar

İlkokulda öğretildiği gibi, her erkek Türk vatandaşı bu kutsal görevi yapmak zorundadır. Güzel ülkemizde askerlik 6 ay gibi bir süreç içerisinde yapılmaktadır. Üniversite bitiren gençlerimiz (ve orta yaşlılarımız) ise er ya da asteğmen olarak askerlik yapma hakkına ve imkanına sahiptirler. Üniversite mezunu olanlar için (açıköğretim dahil) kimlerin asteğmen, kimlerin er/erbaş olarak askerlik yapacağı, bir sınav sonucu belirlenmektedir. Aslında bu sınav hiçbir işe yaramamaktadır. Sınavda göstereceğiniz üstün çabanızı ileriye saklayın. Sınav yazılı olarak yapılıyor. Daha sonra bir doktor muayenesi ile karşılaşıyorsunuz. Muayene yaklaşık 5 saniye sürüyor. Gözlüğünüz varsa komando olamıyorsunuz. Gözlüğü olmayan herkes bir komando adayıdır, bunu unutmayın. Sınavdan yaklaşık 10 gün sonra sınav sonucunu öğreniyorsunuz. İşin iyi tarafı, bu 10 günlük süre askerlikten sayılıyor. Sınav sonucunu aldığınızda düştüğünüz yeri de öğrenmiş oluyorsunuz. Er olarak askerlik yapacak olanlar, sınava girmedikleri için düştükleri yeri askerlik şubesinden aldıkları kağıtlarla (sülüs) öğreniyorlar. Her hâlukarda, kağıtlarınızı alır almaz size genelde en geç 48 saat içinde birliğinize teslim olmanız emredilir. Bu yüzden hazırlıklarınızı ve vedalaşmalarınızı daha önceden ayarlayın.

2. Kışlaya Gidiş

Birliğinizin bulunduğu kente, kasabaya ya da dağ başına varıp zar zor kışlanın yolunu bulduktan sonra, kapıdaki tecrübeli asker zaten sizin yeni gelen bir asker olduğunuzu gözünüzden anlar. İçeri girdiğinizde eski askerler size hoş geldiniz türünde sözler söyleyeceklerdir.

3. Gerekli Eşyalar Listesi

Akla hayale gelmeyecek kadar önemsiz şeyler, bazen çok gerekli olabiliyor. Sizler için hazırladığımız bu listeyi kullanarak dağ başında eşya aramayacağınızı umuyoruz. Acemilik dönemi bitince zaten siz de tecrübeli bir asker olarak nelerin gerekli olduğunu kavrayacaksınız.

Giyecekler

Acemilik döneminde gideceğiniz kenti ve iklimini göz önünde bulundurarak kıyafet götürün. Çoraplarınız siyah ve desensiz olmalıdır. İç çamaşırının beyaz ya da yeşil olmak zorundadır. İçinize giyeceğiniz kıyafetlerin yeşil-koyu yeşil olmasında fayda var. Seçildiğiniz sınıfa göre (piyade, denizci, vs.) acemilik süresi 30 ile 75 gün arası değişebilir, ona göre hazırlıklı olun. En uzun acemilik piyade, en kısa deniz ve ulaştırmadır.

Tıraş takımı ve yedek jiletler

Havlu (Büyük boy havlu kullanın)

Sabun (Plastik sabunluk ile birlikte)

Diş fırçası ve diş macunu

Plastik şişede kolonya, bol miktarda kolonyalı mendil

Deodorant

Ayaklar için talk pudrası (Botlar ayakları kötü etkiler)

İğne-iplik (Dikiş bilmeseniz de getirin bilen bulunur)

Çengelli iğne (En az 20 tane götürün)

Kulak pamuğu

Küçük el aynası

Tırnak makası/çakı

Cilt kremi (Yüzünüz ve elleriniz sıcaktan yanar/soğuktan çatlar)

Tükenmez kalem (Kalitesiz olanından alın, göz koyarlar)

Plastik askı (2-3 adet)

Siyah bot bağcığı (Yedek olarak götürün, bağcıklarınız çalınırsa lazım olur)

Ayakkabı parlatıcı sünger

Elbise fırçası (Sert kıllı olanından, çamurları silmek için)

Asma kilit

Eşofman ve spor ayakkabısı (Ucuz bir şeyler olsun, çalınabilir. Spor ayakkabısı kışladan temin edilebilir, ille de götürmeniz gereken bir şey değil)

Pijama/Eşofman

Bere (Rengarenk olmasın, koyu renkli olsun)

Terlik (Plastik, plaj terliği gibi)

Mektup zarfı/kağıdı

Telefon kartı (Bol bol alın, kışlada bulmanız çok zordur)

Not: Son dönemlerden itibaren çoğu eşyayı kışla içerisinde bulabiliyorsunuz. (Batı şehirleri için geçerlidir. Örn: İzmir. Doğu illeri için aynı şeyleri söyleyemeyiz)

Askeri Yaşam

1. Askerlikte İlk Gün

Genelde ilk gün sudan çıkmış balık gibi olur yeni gelenler. Ortama uymaya, dostlar edinmeye çalışın, asık suratlı olmayın. -10 derecede eğitim yaparken bile neşeli olun.

Koğuşta yatak seçimi size bırakılırsa ranzanın üst tarafını seçin. Faydasını görürsünüz. Dolabınızın kilitlenebilir olmasına özen gösterin. Eşyanızı ortada bırakmayın. Özellikle kep, palaska türü herkesin kullanabileceği eşyanıza sahip olun, kaptırırsanız bir daha bulamayabilirsiniz.

Verilen üniformada sorun varsa, çekinmeden söyleyin. Özellikle botlar ayağınıza tam olmalıdır. Daha sonra acı çekersiniz, o botlarla bütün gün yürüyeceksiniz çünkü. Bol üniformadan zarar gelmez ama darsa hemen değiştirin.

2. Uyulması Gereken Kurallar – Kaçınılması Gereken Olaylar

İçtimalara vaktinde gelmeye bakın.

Etrafta komutan varken dikkatli olun. En iyisi oradan uzaklaşın.

Asla gönüllü olmayın.

Yalakalık yapmayın.

Angarya işlerden mümkün olduğunca kaytarın. Bu konuda istihbarat almak için çavuşlarla aranızı iyi tutun.

Cüzdanınıza sahip çıkın.

Özellikle ilk geldiğiniz gün, sizi keklemeye çalışan askerler olacaktır, uyanık durun.

Gerektiğinde hemşehri ayağına yatın.

Not: Son dönemlerde kışla çevresinde ve otogar civarlarında gözlerinden şehre yeni gelmiş bir asker olduğu belirlenen kişilere yaklaşan dolandırıcılar türemiştir. Bu dolandırıcıların ben albayım, rütbeliyim, seni rahat ettiririm, seni habercim (postam) yaparım veya usta birliğini istediğin yere ayarlatabilirim diye vaatlerde bulunarak er kişileri birçok kez dolandırdıkları saptanmıştır. Dikkatli olun, kesinlikle inanmayın.

3. Talim-Terbiye

Eğitimler, birliğe göre değişse de temel bir eğitim veriliyor. Bu eğitim savaş eğitimi değil tabi, işin gösteri tarafı yani uygun adım rap rap yürümek, tüfekle hareketler yapmak, tören yürüyüşü, selam vb. konular. Komando olanlar savaş eğitimi de alıyorlar. Fakat sizler yine de eğitimleri ciddiye alın. Unutmayın ki doğu birliğine düşüp keklik gibi avlanabilirsiniz.

4. Günlük Çizelge

Her birlikte, mevsime göre değişik olur bu çizelge ama size yine fikir verebilir.

06:00 Kalk ve temizlik

06:30 Kahvaltı

07:00 Mıntıka temizliği

07:50 Sabah içtiması

08:00-12:00 Eğitim (Her saat başı 10 dakika mola verilir)

12.00-13:30 Öğle yemeği ve dinlenme

13:30 Öğle içtiması

13:30-16:30 Eğitim ve spor(Her saat başı 10 dakika mola)

16:30-19:00 Serbest zaman (Başka bir iş yoksa!)

19:00-19:30 Akşam yemeği

19:30-21:30 Komutanlık saati (Gece dersi yoksa serbest zaman)

21:30-22:00 Yat hazırlığı ve yat

Duruma göre, günde 2 saat nöbet (gece veya gündüz) tutmanız gerekebilir, bu durumda nöbet çizelgesinden nöbetinizi öğrenin. Gece nöbetiniz varsa sizi kaldırırlar zaten.

5. Asker Sözlüğü

Özellikle usta birliğine gidişinizde, etrafınızdakilerin konuştuklarını anlamayabilirsiniz. İşte sözlüğümüz:

Ables : Bedava, beleş. Kişiler için de kullanılır. Ables çavuş, ables albay gibi.

Alt devre, çömez : 3 ay sonra gelen yeni asker grubu.

Baston : 5 alt devre.

Bölükçü : Bölük komutanı.

Çarpılmak : Yakalanmak.

Çömçöm : 2 alt devre.

İçtima : Askerlerin yoklama için bir araya toplanması.

Kıdem basmak: Tecrübeli asker olmak.

Kolluk vurmak (gezdirmek): Nöbetçi onbaşı/çavuş olmak.

Mehtap : İzne gidilecek gün.

Serap: Acemi birliğinin biteceği gün.

Nefte : Kepe takılan, sınıfı belirten düğme benzeri yuvarlak.

Öz torun : 4 alt devre.

Pis torun : 3 alt devre.

Şafak karanlık : Askerliğin bitmesine çok var.

Şafak doğan güneş : Askerlik yarın bitiyor.

Şafak cart-curt : Askerliğin bitmesine çok az kaldı.

Taburcu : Tabur komutanı.

Terör : (1) Sert komutan. (2) Teftiş günü.

Diğer Konular

İzinler

Askerlikte her ay için 2 gün izniniz var. Yani 12 aylık bir askerin 30, 6 aylık bir askerin 12 gün izni vardır. Genelde acemi eğitiminin sonunda 7 gün dağıtım izni kullanılır. (Bu izin toplam izninizden düşülür) Geriye kalan izin, usta birliğinde bölük komutanına başvurularak kullanılabilir.

Her 15 günde 1 defa (Bazı yerlerde haftada bir) çarşı izni verilir. Yani sabah kışladan çıkar, akşam da geri gelirsiniz. Çarşıda dikkat edeceğiniz şey, inzibatlara çarpılmamaktır. İzinden vaktinde gelmeye bakın.

Eğer askerlik yaptığınız yerde aileniz-eşiniz varsa evci iznine başvurabilirsiniz. Bu durumda her hafta sonu 2 gün evde kalabilme imkanınız olur. Usta birliğine giderken bu durumu aklınızda tutun, hafta sonları askerlik yapmamış olacaksınız. İmkanınız varsa bunu yapın.

Not: Evci izni bazı birliklerde verilmemekte ya da sınırlı olarak verilmektedir.

Cezalar

Dayak-küfür gibi cezaları bir yana bırakırsak, kanuni cezalar şu şekilde oluyor : İzinsizlik, hapis, hapis-geç terhis… İzinsizlik durumunda çarşı-evci izni iptal olur. Aylarca dışarı çıkamazsınız. Hapis, daha ciddi suçlarda verilen bir cezadır. Ancak ismine bakıp aldanmayın. Hapis cezası, ağır angarya olarak uygulanır. B*k dökmek, gübre taşımak, inşaat vb. gibi işler, hapis cezası alanlara verilir. Eğer askeri mahkeme kararıyla hapis cezası alırsanız, hapiste geçen günler askerden sayılmaz ve geç terhis olursunuz. Örnekler verecek olursak: Çarşıdan geç dönmek izinsizlik, nöbette uyumak hapis, komutana bağırmak hapis veya geç terhis gibi cezalara denk gelebilir. Ancak bu kesinlikle böyle olacak diye bir şey yok, çarşıdan geç gelip hapis cezası da yiyebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Acemi Birliğine Giderken Ne Kadar Para Götüreyim? Döviz Bozarlar Mı?

Çok fazla paraya ihtiyacınız olmaz. 75 günlük en uzun acemilikte bile en fazla 600-800 tl gerekir (sigara hariç). Döviz götürmeyin, bozdurmanız zor olabilir. En önemlisi, bankamatik kartı türü bir şeyiniz yoksa edinmeye bakın. Acil para lazım olursa havale-hesap ile uğraşmazsınız, zaten bankalar hafta sonu (izin gününüz) kapalıdır. Bankamatik kartınız olsun. Mühim.

İlaç Götürmek Yasak Diyorlar, Doğru Mu?

Üzerinizde ilaç bulundurmanız yasak, ancak girişte nizamiyeye teslim edilerek doktor kontrolü sonrası viziteciler nezaretinde kullanılabilir. Yani birliğe ilaç götürmek yasak değil.

Yasak Olan Başka Şeyler Var Mı?

Cep telefonu kesinlikle yasak. El radyosu yasak ama yakalanırsa sadece radyoya el koyuyorlar o kadar. Kitap-dergi türü şeyler komutanın onayına bağlı. Yasak yayınlar listesindeki kitapları dergileri getiremiyorsunuz. Bazı kışlalarda günlük gazete edinmek mümkün.

Benim Sınıfım Piyade, Ne Demek Şimdi Bu?

Piyade bir nevi joker, usta birliğinde Türkiye’nin herhangi bir yeri olabilir. Güneydoğu da olabilir, o yüzden silah kullanmayı öğrenmeye bakın. Diğer sınıflar hakkında naçizane yorumumuz şöyle:

Topçu-Tankçı: Büyük ihtimalle Doğu/Güneydoğu
Ulaştırma-Şoför-Bakım Elemanı: Her yer olabilir.
Muhabere: Genelde yazıcı olur, her yer olabilir.
Hava-Deniz: Güneydoğu hariç her yer olur.

İzinden Geç Dönersem Ne Olur?

Bu komutana bağlı, genelde geç geldiğiniz her gün için 7 gün geç terhis verirler ve hapis cezası da alabilirsiniz.

Çarşı İzninde Sivil Kıyafetle Dolaşabilir Miyiz?

Birlikten birliğe değişen bir kuraldır. Batı illerinin çoğunda çarşı iznine sivil çıkmak serbest hatta kamuflajla çıkmak yasaktır.

Sigara Durumu Nedir? Bulunuyor mu?

Genellikle sigara bulmak sorun olmuyor. Ancak gittiğiniz yeri de göz önünde bulundurun. İlk gidişinizde her ihtimale karşı yanınıza 1 karton sigara alın.