DOLAR32,5333% 0.25
EURO34,8634% 0.39
STERLIN40,7146% 0.62
FRANG35,7941% 0.53
ALTIN2.486,80% 1,00
BITCOIN2.008.659-3.503

VAKTİNE KALAN SÜRE

:
için vakti

Mide Sorunu Olanlar İçin Ramazan Önerileri

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Mide Sorunu Olanlar İçin Ramazan Önerileri

Ramazan ayında uzun süre aç ve susuz kalmak çeşitli problemlere yol açabiliyor. Uzun süren açlık ve ardından kontrolsüzce yenilen yemekler ve içecekler midede ağrı, yanma, gaz, şişlik, hazımsızlık ve krampları beraberinde getirirken reflüyü de tetikleyebiliyor.

Kocaeli Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Emrah Uludağ, mide sorunları olanların Ramazan ayında oruç tutarken nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda bazı açıklamalarda bulundu.

Özellikle reflü, ülser ve gastrit hastalarının daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Kocaeli Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Emrah Uludağ, “Oruç tutarken mide rahatsızlığı geçirme riski en yüksek olan kişiler; gastrit, ülser ve reflü hastalığı olanlardır. Bu kişilerin bir gastroenteroloji uzmanına danışarak oruç tutmaları gerekir. Uzun süren açlık durumunda mide asit salgısı artar. İftar ve sahurda aşırı yemek tüketimi, yemekten hemen sonra yatılması bu tür rahatsızlıkların artmasına sebep olur.” dedi.

Gastrit sorunu olan kişilerin iftarda çorba gibi hafif gıdalarla başlaması gerektiğini belirten Uludağ, “Çorbanın ardından 5-10 dakika kadar bekleyip sonra yemeğe devam etmeleri gerekmektedir. Bunun yanı sıra, iftar sofralarında baharatlı ve kırmızı et ağırlıklı gıdalar yerine, daha hafif ve sindirilmesi kolay gıdalar tercih edilmelidir. İftar ile sahur arasında bir veya iki porsiyon meyve yemek de mide rahatsızlığı olan hastalar açısından fayda sağlayacaktır.” diye konuştu.