DOLAR32,3440% 0.19
EURO35,2020% 0.02
STERLIN41,1691% 0.05
FRANG36,4473% 0.21
ALTIN2.247,47% 0,18
BITCOIN2.259.4730.166

VAKTİNE KALAN SÜRE

:
için vakti

Melahat Angın Ameliyat Oldu

Yayınlanma Tarihi : Google News
Melahat Angın Ameliyat Oldu

Karaağaç sakinlerinden Fevzi Çakmak Mahallesi’nde ikamet eden -merhum- Hüseyin (Harşıtlı Hüseyin olarak bilinen) & -merhume- Zekiye Aslan çiftinin kızları ve (Kara Ali’nin Yaşar olarak bilinen) Yaşar Angın’ın (Ömer Emanet) eşi Melahat Angın, ameliyat oldu.

Melahat Angın, bir süredir şiddetli boyun ağrısı ve hareket güçlüğü çekiyordu. Önceleri ağrılarını pek önemsemeyen ve ilaç tedavisi geçiştirmeye çalışan Angın, ağrılarının artması üzerine aile yakınları tarafından Kocaeli – Özel VM Medical Park Hastanesi’ne götürüldü. Burada yapılan muayenesinde boyun fıtığı tespit edilen hastanın acilen ameliyat olmasına karar verildi.

Gerekli tahlil ve evrakları tamamlanan hasta, dün akşam 21.00 sularında ameliyata alındı. Yaklaşık 2,5 saat süren ve başarılı geçen operasyonun ardından müşahede servisine alınan Angın’ın tedavisi sürüyor. Sağlık durumu normal (stabil) seyreden Angın’ın yarın akşam saatlerinde taburcu edilmesi bekleniyor.

Karaağaç Haber olarak Melahat ablamıza ve ailesine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Allah (c.c.) acil şifalar versin.

Boyun Fıtığı Nedir?

Omurga, dikey yönde etki yapan vücut ağırlığı ve dış kuvvetlere karşı koymanın yanında, hareket fonksiyonunu da yürütmek durumundadır. Bu yüzden sabit kalmak ve hareketli olmak gibi çatışan iki özelliğe sahip olmalıdır. Bu ikili özellik, omurganın bölümlü yapısı ve omurlar arasındaki diskler tarafından sağlanır. Diskler dikey yönde, yana eğilme ve dönme sırasında uygulanan kuvvetleri emerler. İnsanoğlunun iki ayak üzerindeki duruşu da disk üzerine yansıyan kuvvetleri artırır. Sonuç olarak omurlar arasındaki diskler yaşla belirginleşmek üzere yıpranmaktadır. Yük emme yetenekleri ve dayanıklılıkları azalır, fıtıklaşma gelişebilir. Boynun fazla ağırlık taşımamasına rağmen hareketli yapısı nedeniyle bozulması ve disk fıtığı görülme riski yüksektir. Boyun bölgesinde her omur, cismi hizasından çıkan sinirlerde kola ve sırta yayılarak, bu bölgelerin duyu ve hareketini sağlar. Omurgalar arasındaki disk dokusunun jelatin kıvamındaki iç kısmının, daha kuvvetli bir bağ dokusundan oluşan dış kısmı yırtarak omurilik ve sinirlere bası yapması sonucu boyun fıtığı ortaya çıkar.

Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Boyun fıtığı, omurilik ve sinir köklerini etkileyen, en sık hayatın 30- 40’lı yaşlarında hastalıktır. Boyun fıtığının belirtileri fıtığın yerine, hastalığın süresine ve ciddiyetine bağlı olarak değişkenlik gösterir. En sık karşılaşılan boyun fıtığı belirtileri ise şöyledir:

Tek taraflı, kola doğru yayılan bir ağrı
Parmak uçlarına kadar yayılır ve uyuşma ile beraber seyreden ağrı
Ağrı ile birlikte yayıldığı kolda kuvvet kaybı
Ele alınan cisimleri düşürmek
Yürüme güçlüğü ve dengesizlik
Boyun fıtığı, akut ve kronik olarak iki döneme ayrılabilir.

Akut dönemde: nukleus pulpozus’un fıtıklaşması veya serbest olarak dışarı çıkması durumu söz konusu iken, kronik dönemde kemikte gagalaşmaların oluşumu (osteofit) veya genel olarak omurga sistemini oluşturan yapıların yaygın dejenerasyonu ile servikal spondilozis adı verilen bir tablo söz konusudur. Akut boyun disk fıtıklaşmalarında; tek yanlı, kürek kemiğine, göğse üst ekstremiteye yayılan ağrılar hissedilebilir. Ağrı, öksürük, ıkınma ve hapşırma ile artabilir. Ağrı ve uyuşukluğun sıklaşması ve belirli sürede yatak istirahati ile geçmemesi durumunda mutlaka bir beyin ve sinir cerrahına başvurulması gerekir.

Boyun Fıtığının Nedenleri Nelerdir?

Boyun fıtığının oluşması pek çok nedene bağlı olmakla birlikte boyun, bele göre daha narin bir yapıda olduğundan, boyundaki deformasyonlar daha erken yaşlarda başlayabilir. Sürekli aynı noktaya bakmak, boynu uzun süre aynı noktada tutmak, bilgisayar ya da televizyon karşısında uzun süre geçirmek, soğuk klima ısısına maruz kalmak ve egzersiz yapmamak başlıca boyun fıtığı nedenleri arasındadır.

Boyun fıtığı bazı kişilerde yapısal özelliklere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Genellikle ince, narin ve uzun boyunlu insanlarda boyun fıtığı, kısa boyunlu insanlara oranda daha çok görülmektedir. Bu tip insanların kas yapıları daha zayıftır ve çevresel faktörler ile yaşam biçiminden çok daha kolay etkilenir. Boynun kötü kullanımı da söz konusuysa, bu kişiler daha yüksek oranda boyun fıtığı riski altındadır. Kısa boyunlu ve basık kafa yapısına sahip olan kişilerde ise boyun fıtığının görülme oranı çok daha düşüktür.

Sigara kullanmak da boyun fıtığı riskini artıran nedenler arasındadır. Özellikle genç yaşlarda sigaraya başlayanlarda, boyun yapısı çok kısa sürede bozulmaktadır. Sigara, akciğer kanserine genellikle 20 yıl gibi uzun bir dönemde neden olurken, sigara içen kişilerde ilk 5 yıl içinde boyun fıtığı vakalarına rastlanmaktadır. Genetik faktörler de boyun fıtığı üzerinde etkilidir. Eğer kişinin ailesinde boyun fıtığı vakaları varsa, fıtık olma riski de artmaktadır.

Uygunsuz çalışma ve uyuma pozisyonları boyun fıtığının oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Oturur vaziyette uyuyakalmak, önemli bir boyun fıtığı faktörüdür. Bu tür alışkınlığı olan kişilerde boyun yastığı kullanılması gereklidir. Gece uykusunda en az 6-8 saat vakit geçirildiği için boynu destekleyen ve boyun boşluğunu dolduran ortopedik yastıklar kullanılmalıdır. Yanlış bir uyuma pozisyonunda geçirilen süre, boyun fıtığına yakalanma riskini artırmaktadır.

Boyun fıtığı için risk faktörleri;

Trafik kazası, travma geçirmek, şoförlük, bankacılık gibi mesleklerde çalışmak
Boyunun yanlış hareketleri ve yanlış pozisyonları
Boyun kaslarında zayıflık
Yanlış duruş, psikolojik stres, yorgunluk
Uzun süreli bilgisayar kullanımı
Profesyonel olmayan masaj
Ev işleri, dikiş nakış, temizlik, perde asma, silme gibi aktiviteler boyun ağrılarını artıran faktörlerdir. Bu yüzden kadınlarda boyun ağrılarının görülme sıklığı daha fazladır.