DOLAR32,5880% 0.1
EURO35,0520% 0.46
STERLIN40,7312% 0.26
FRANG35,6760% 0.26
ALTIN2.429,98% 0,28
BITCOIN63.884,00-4.223

Lif Deposu Kara Şimşek, Yorgunluğu Tek Tabakta Atıyor!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Lif Deposu Kara Şimşek, Yorgunluğu Tek Tabakta Atıyor!

Kış aylarını yaşadığımız şu günlerde sofralarımız da farklı yiyeceklere ev sahipliği yapıyor. Soğuk ayların vazgeçilmez besinlerinden biri de halk arasında “kara şimşek” olarak bilinen yeşil mercimek. İçerisinde barındırdığı lif ve demir ile yorgunluğa iyi gelen yeşil mercimeğin birçok faydası daha bulunuyor.

Uzmanlar tarafından üzerinde uzun yıllar araştırma yapılan besinlerin başında kara şimşek olarak bilinen yeşil mercimek geliyor. Faydaları bilimsel olarak da kanıtlanan yeşil mercimeğin bir porsiyonu bile yorgunluğa iyi geliyor. Ayrıca doğal lif deposu olması nedeniyle de çok sık tercih ediliyor.

Seveni Kadar Sevmeyeni De Var

Türk sofralarının vazgeçilmez besinleri arasında yer alan yeşil mercimeğin seveni kadar sevmeyeni de var. Uzmanlar, özellikle demir eksikliği bulunan vatandaşların yeşil mercimek tüketmelerinin faydalı olacağını belirtiyor.

Yeşil Mercimeğin İnanılmaz Faydaları

Tahıl grubunda yer alan yeşil mercimek, özellikle demir ve folat açısından zengin bir besin. Lif açısından da zengin olan yeşil mercimek, diyabet (şeker) hastaları için önerilen bir yiyecek. İçinde bulunan diyet lifleri, kan şekerinin istenen seviyelerde olmasına yardımcı oluyor. Vücudun kas yapısını da güçlendirdiği bilinen yeşil mercimek, en iyi protein depolarından biri olarak gösteriliyor. Kolesterol düşürücü özelliği bulunuyor ve yüksek lif içeriği sayesinde kandaki kötü kolesterolü azaltma konusunda önemli bir baklagil. Yapılan araştırmalarda kolesterol seviyesinin sağlıklı boyutlarda tutulmasının yeşil mercimek tüketimi ile doğru orantılı olduğu görüldü. Böylece yeşil mercimek tüketimiyle kişilerde kalp rahatsızlığı ve felç riski düşmüş oluyor. Yeşil mercimek, kalp sağlığı için önemli olan folat ve magnezyum açısından zengin bir gıda.

Fazla Bilinmeyen Faydaları Da Mevcut

Enerji deposu yeşil mercimek, karbonhidrat seviyesi ve lif yapısı sayesinde vücudun enerjik hissedilmesini sağlıyor. Aynı zamanda demir açısından zengin bir besin olan yeşil mercimek; vücuda oksijen taşıma, metabolizmayı hızlandırma ve enerji üretimi konularında başarılı yiyecekler grubunda yer alıyor. Semptomları ve tedavisi oldukça ağır olan kanser rahatsızlıklarının yeşil mercimek tarafından önlenebileceği de bilinmektedir. Yeşil mercimek tüketimi, bazı kanser türlerinin önlenmesinde önem arz ediyor. Lektin bileşikleri açısından zengin olan yeşil mercimek, kanser savaşçısı olarak adlandırılıyor. Sinir sistemine iyi geliyor ve beynin iyi çalışması için gerekli olan vitamin ve mineralleri sağlıyor. Kilo vermeye yardımcı oluyor, tokluk hissi veriyor ve sindirim sistemini çalıştırarak metabolizmayı hızlandırıyor. Antioksidan kaynağı olan yeşil mercimek, yaşlanma karşıtı bir özelliğe sahip olmasının yanı sıra gen hasarını da önlemeye yardımcı oluyor. İçerdiği folat, doğum kusurlarının önlenmesi için oldukça önemli bir vitamin. Gebelikten en az bir yıl kadar önce yeşil mercimek tüketilmesi erken doğum riskini en az yüzde 50 azaltıyor. Bireylerin en çok rahatsızlık duyduğu konulardan biri de kronik yorgunluk durumu. Birçok kişide görülen kronik yorgunluk, demir eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Yeterli miktarda demir alımı sağlanamadığında vücutta yorgunluk hissi başlıyor. Yeşil mercimekte yeteri kadar demir bulunduğu için kronik yorgunluğa iyi geldiği bilinmektedir. Her besinde olduğu gibi yeşil mercimek, tüketimi konusunda dikkat edilmesi gereken bir besin. Bu nedenle fazla tüketiminin zararlı olabileceği unutulmamalıdır. Bir fincan pişmiş yeşil mercimek, vücudun ihtiyacı olan demirin yüzde 30’unu karşılamaktadır. Bir bardak yeşil mercimeğin içinde bulunan folat miktarı da vücudun ihtiyacının yüzde 90’ını sağlamaktadır.