Kocaeli’nde, vitrektomi (göz arka segmenti) ameliyatı yapan ilk devlet kurumu, Kocaeli Devlet Hastanesi oldu.
Kalıcı görme kayıplarına neden olan hastalıklarda uygulanan vitreus cerrahisi yani vitrektomi ameliyatı, Kocaeli’nde devlet kurumu olarak ilk kez Kocaeli Devlet Hastanesi’nde gerçekleşti. Gözün, ulaşılması ve görülmesi en zor noktalarını belirleyerek müdahale edilmesini sağlayan vitrektomi ameliyatı ile hastaları karanlığa mahkûm eden bazı göz hastalıkları tedavi edebildiği gibi kaliteli bir görme düzeyine de sahip olunuyor.
Kocaeli Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doktor Fatih Yenihayat ile Uzman Doktor Aziz Çardak’ın yer aldığı ameliyat ekibinde, ayrıca Yeşim Şaşmaz, Alev Çelik, Ali Akgüneş, Nazmiye Çemenç, Fatih Okçay, Nazmiye Yılmaz ve Nedim Gökçeler de bulunuyor.
Komplike Bir Cerrahi Operasyon
Birçok göz rahatsızlığında tedavi amaçlı kullanılan vitrektomi ameliyatının komplike bir cerrahi operasyon olduğunu belirten Kocaeli Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doktor Fatih Yenihayat, “Vitrektomi gözün arkasında sinir lifi tabakalarındaki patolojik durumları iyi hale getirmek için uygulanan bir ameliyattır. En sık şeker hastalarında görülen ağır göz tutulumlarında (diyabetik retinopati), göz içi kanamalarında, görme merkezinde kırışıklık (makular pucker), retina dekolmanı ve yırtıklar, makula deliği, göz içinden yabancı cisim çıkarılması, katarakt cerrahisi sonrası göz içinde lens kalıntısının temizlenmesi ile göz içi enfeksiyonları gibi durumlarda bu ameliyata gerek duyulmaktadır.” dedi.
Yeni Ameliyatlar da Gerekebilir
Hastaların ameliyat edilmemesi durumunda gözde zaman içinde ışık hissi kaybı, hatta hastaların bir kısmında gözün küçülüp sönmesinin (ftiziz) kaçınılmaz olabileceğine dikkat çeken Kocaeli Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doktor Aziz Çardak, “Ameliyatın asıl amacı bu gibi durumları engellemektir. Hastaların enfeksiyon kapma riskine karşı ameliyattan sonra birkaç gün hastanede gözetimimiz altında kalmalarını tercih ediyoruz. Genellikle ilk vitrektomi ameliyatında anatomik ve görsel başarıya ulaşılması planlanır ancak bazen bunu başarmak için tekrarlayan ameliyatlar gerekebilmektedir.” dedi.