DOLAR32,3123% 0.18
EURO35,1809% 0.12
STERLIN40,8788% -0.34
FRANG35,7121% 0
ALTIN2.280,23% 0,12
BITCOIN2.265.078-0.279

VAKTİNE KALAN SÜRE

:
için vakti

Kestane Mantarı Yok Satıyor

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Kestane Mantarı Yok Satıyor

Kestane mantarı bitkisel kaynaklı ölmüş ve fermentasyona uğramış (çürümüş) organik maddeler üzerinde gelişir. Agaricus bisporus familyasından yenilen mantar türüdür. Marketlerde satılan kültür mantarının farklı yetiştirme teknikleri uygulanarak farklı tat ve renkte üretilen hali, kestane mantarı olarak adlandırılır. Beyaz kültür mantarının bir çok farklı çeşidi vardır. Bunlardan daha büyük ve koyu renkli olanları portobello mantarı olarak adlandırılır ve kestane mantarı Avrupa ülkelerinde portobello mantarı olarak da bilinir.

Kestane mantarı, ülkemizde bol üretilen ve en lezzetli mantar türleri arasında yer alır. Bir çok noktada bu mantara ulaşma şansınız vardır. Tip olarak beyaz kültür mantarına çok benzemektedir ve ticari olarak yetiştirilmeye başlanmıştır.

Kestane Mantarı Özellikleri

Kestane mantarı, açık krem renkli bir mantar olup rengi daha sonra açık kahve renge dönüşür. Şapka büyüklüğü 2-10 cm çapındadır. Besin değeri yüksek mantar çeşitleri arasında yer alır. Özellikle protein ve demir açısından zengin olup insan vücudunun ihtiyacı olan kalsiyum, potasyum, sodyum gibi mineralleri de içerir. Beyaz kültür mantarı kullanılan her türlü yemekte kullanılabilir. Özellikle et ve balık ile yapılan sote yemeklerde, makarna soslarında kullanılabilir. Ayrıca bitkisel diyet uygulayan veya vegan beslenen kişiler için kestane mantarı bir çok besin ve minerali almak için önemli bir kaynaktır.

Kestane Mantarının Yapısı

Agaricus spp. cinsi mantarların en yaygın olarak yetiştirilen ve ülkemizde kültür mantarı denince ilk akla gelen beyaz şapkalı olan Agaricus bisporus türüdür. Ülkemizde bugün için mantar üretiminin büyük çoğunluğunu beyaz şapkalı mantar türü oluşturmaktadır. Agaricus spp. mantarlarının kültür mantarı olarak yetiştirilen bir türü de Agaricus campesteris yani Kestane mantarıdır.

Medya ve basın dünyasının uzun yıllardır yakından tanıdığı isimlerden olan Akın Tekin, bir süre önce Hürriyet gazetesindeki işinden ayrılarak Karaağaç – Dere Mahallesinde yer alan çiftliğinde bir süre önce mantar üretim işletmesi kurmuştu. Kestane mantarı yetiştiriciği yapan Tekin, teknik ve botanik bilgilerini harmanlayarak kaliteli ve bol bir üretim gerçekleştirdi. Koronavirüs salgını ve sokağa çıkma yasağı sebebiyle ticaret hacminin az da olsa olumsuz etkilendiğini dile getiren genç adam, ürünlerinin yine de yok sattığını aktardı. Kestane mantarını organik yöntemlerle yetiştirdiğini ve buna bağlı olarak da lezzetinin damaklarda unutulmaz bir tat bıraktığını söyleyen Tekin, beyaz kültür mantarına göre daha az bilinen kestane mantarını birçok kişinin ilk etapta merak ederek satın aldığını ancak lezzetini tattıktan sonra defalarca sipariş verdiğini ifade etti.




Bir çok kişinin maddi sıkıntı yaşadığı bu günlerde fiyatları da makul tuttularını söyleyen üretici, “Eğer çiftliğimize gelip alırlarsa kilosunu 10 liradan veriyoruz. Evlere sipariş hizmetimiz de bulunuyor. Karaağaç içine ve civar bölgelere kilosunu 12 lira 50 kuruştan ulaştırabiliyoruz.” dedi.

Sipariş vermek isteyen vatandaşlarımız için iletişim numaraları:

Akın Tekin: 0542 554 61 41
Erhan Sinopluoğlu: 0532 775 47 75 (WhatsApp üzerinden de sipariş verilebilir.)

 

Karaağaç Haber olarak Akın ağabeyimize hayırlı ve bol kazançlar diliyoruz. Allah (c.c.) utandırmasın.

Kestane Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kültür mantarının yetişebilmesi için üzerinde geliştiği ortamdaki organik maddelerin kısmen ya da tamamen parçalanmış ve mantar tarafından kolayca alınabilir formda olması gerekir. Organik maddece zengin bitkisel kaynaklı materyallerin belirli yöntemlerle parçalanması sonucu hazırlanan ortama kompost adı verilir. Kompost kalitesi, mantar verimine etki eden en önemli parametredir. İyi bir kompost fiziksel ve kimyasal olarak homojen bir yapıda olmalı, mantar misellerinin rakip organizmalardan daha iyi gelişebileceği yapıda olmalı, rakip organizmaların yeğlediği besinler yerine mantarın beslenmesi için gerekli besinleri içermelidir. Kompostun bu özellikleri sağlayabilmesi, uygun formulasyonda ham materyaller kullanılmasına, kompost içinde mantar misellerine rakip olan hastalık ve zararlıların yok edilmesi için uygun şekilde dezenfeksiyon veya pastorizasyon işlemine tabi tutulmasına bağlıdır.




Kompostlar kullanılan ham maddelere göre ‘at gübreli kompost’ veya ‘sentetik kompost’ olarak ayrılırken pastorizasyon işlemi buhar ile veya dezenfeksiyon işlemi kimyasal maddeler ile yapılmaktadır. Kompostlaştırma işleminin pastorizasyondan önceki fermentasyon süreci 1. faz olarak adlandırılır, komposta kontrollü ısı verilmesi ile gerçekleşen pastorizasyon ve olgunlaşma süreci ise 2. faz olarak adlandırılır. Fermentasyonu tamamlanmış, pastörizasyon veya dezenfeksiyon işlemi yaılmış kompostun, vakit geçirilmeden misel ile ekilmesi (aşılanması) gerekir. Miselin kalitesi ve güvenirliği, üretici firmanın bu konudaki uzmanlığına ve üretim koşullarına bağlıdır. Erkel misel çeşitlerinin kalitesi, 25 yılı aşkın süredir bu konuda faaliyet gösteren etkin bir uzman kadrosunun güvencesindedir. Ham materyal seçimi, fermentasyon ve pastorizasyon işlemleri her işletmenin şartlarına uygun olarak ve ekim yapılacak misel türü de dikkate alınarak kompostun 1. ve 2. faz sonunda sahip olması gereken nem, pH, azot içeriği gibi değerler sağlanacak şekilde yapılmalıdır. Kültür mantarı miselleri için –beyaz ve kahverengi şapkalı- uygun değerler misellerin çeşit özelliklerinde verilmiştir.




Kompost hazırlama işlemi ayrı bir yatırım gerektiğinden ancak tam teşekküllü tesislerde hakkı ile uygulanabilir. Küçük işletmeler için kompostu hazır olarak almak gerekmektedir. Kompost kalitesi bakımından yukarıdaki parametrelerin sağlanmış olmasına dikkat edilmelidir. Yetiştiriciler hazır kompostu ekilmiş olarak alabileceği gibi, ekilmemiş olarak alarak erkel misellerinden seçecekleri çeşit ile ekim gerçekleştirebilirler. Ekimi tamamlanan kompostun misel ön gelişme döneminde bulundurulacağı şartlar çeşit özelliklerinde verilmiştir. Misel gelişimini tamamlamış kompostun üzeri 3.5-5 cm kalınlıkta örtü toprağı ile örtülür. Örtü toprağı misellerin vegetatif fazdan generatif faza (şapka oluşumuna) geçmesini sağlayan bir ortamdır ve mantarın verim ve kalitesinde en az kompost kadar önem taşır. Yüksek mantar verimi ve kalitesi için örtü toprağının organik maddece zengin, su tutma kapasitesinin yüksek olması, strüktürünün (yapısının) kolay bozulur olmaması ve sulama ile kaymak tabakası oluşturmaması, pH (asitlik ve alkalilik) değerinin misel gelişimine uygun aralıkta olması, besin elementleri bakımından fakir olması, hastalık ve zararlılardan arındırılmış olması gerekmektedir. Toprağın pH değeri gerekli hallerde kireç veya mermer tozu ilavesi ile 7.5-7.6 aralığına ayarlanabilir, hastalık veya zararlılardan arındırma işlemi ise buhar veya kimyasal yollarla yapılabilir.

 




Topraklamadan sonraki gelişme ve hasat döneminde sulama, sıcaklık kontrolü, havalandırma gibi iklimlendirme işlemlerinin zamanında ve gereği gibi yapılması da mantar kalitesi ve verimi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu dönemde hijyen kurallarına uyulması ve hasat sonrası yastıklarda yapılacak bakım işlemleri, hastalık ve zararlılar ile daha etkin mücadele edilmesine yardımcı olur. Hasat dönemi sonunda odaların boşaltılmasını takiben gerekli temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin uygulanması, tesiste mantar üretiminin devamlılığı açısından büyük önem taşımaktadır.