DOLAR32,2693% 0.08
EURO34,8186% 0.11
STERLIN40,5552% 0
FRANG35,5938% 0.12
ALTIN2.405,58% -0,15
BITCOIN63.167,99-1.044

Karaağaç’ta Kurbanlıklar Ne Kadar?

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Karaağaç’ta Kurbanlıklar Ne Kadar?

Bu yıl o1 Eylül Cuma günü kutlanacak olan Kurban Bayramı için geri sayım başladı. Kurban ibadetini yerine getirmek vatandaşlar da kesecekleri kurban fiyatlarını merak ediyor.

Kurban nedir, niçin kesilir? Kurbanın faydaları nelerdir? Kimler kurban kesebilir? Kurban edilecek hayvan nasıl olmalı? Karaağaç’ta bu yıl kurbanlık inek-dana, koç-koyun, teke-keçi fiyatları ortalama ne kadar? gibi soruların cevabını bulmak için Karaağaç Haber olarak geniş çaplı bir araştırma yaptık ve merak edilen bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

Kurban Nedir, Niçin Kesilir?

Sözlükte “yaklaşmak, Allah’a yakınlık sağlamaya vesile olan şey” anlamına gelen kurban, dinî bir terim olarak “ibadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce boğazlamak (kesmek) ya da bu şekilde boğazlanan hayvan anlamına” demektir. Arapça’da bu şekilde kesilen hayvana udhiyye denilir.

İnsanlık tarihi boyunca hemen bütün dinlerde kurban uygulaması mevcut olmakla birlikte şekil ve amaç yönüyle aralarında farklılıklar bulunur. Kur’an’da Hz. Âdem’in iki oğlunun Allah’a kurban takdim ettiklerinden söz edilir (el-Mâide 5/27); bir başka âyette de ilâhî dinlerin hepsinde kurban hükmünün konulduğuna işaret edilir (el-Hac 22/34). Ancak Yahudilik ve Hıristiyanlık’ta kurban telakkisi bir hayli değişikliğe uğramıştır. Hıristiyanlık’ta Hz. İsâ’nın çarmıha gerildiği ve bunun insanoğlunun aslî günahına karşı Baba’nın oğlu İsâ’yı feda etmesi olduğu inanışıyla kurban telakkisi özel bir anlam kazanmıştır.

İslâm’da kurbanın dinî hükmüyle ilgili olarak Kur’an’da, Hz. Peygamber’in (s.a.v) sünnetinde önemli açıklamalar yer almış, bu çerçevede oluşan fıkıh kültüründe de konu hakkında ayrıntılı bilgi ve hükümler derlenmiştir. Kurban gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan malî bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah’ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrâhim ile oğlu İsmâil’in Cenâb-ı Hakk’ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hâtırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır.

Kurbanın Faydaları Nelerdir?

Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle et satın alma imkânı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Zengine malını Allah’ın rızâsı, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir, onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah’a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.

Kimler Kurban Kesebilir?

Kurban kesmek; âkıl-baliğ (akıllı, ergen) dinen zengin sayılacak (nisap miktarı) kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman’ın yerine getireceği mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengin sayılır. Dolayısıyla bu kişi Allah’ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.

Kurban Edilecek Hayvan Nasıl Olmalı?

Etrafıyla ilgili, canlı, sağlıklı, tüylerinin parlaklığı yerinde, deri elastikiyeti sabit, ağzından ve burnundan akıntı gelmeyen hayvanlar kurban ibadeti için ideal hayvanlardır. Hayvanın kuyruğunun büyük bir kısmı yoksa, gözünün biri körse, hastalığı bulunuyorsa, bir boynuzu kökten kırıksa, ağzından ve burnundan akıntı geliyorsa bu tür hayvanlar kurban ibadeti için uygun değildir. Kurbanlık hayvanın dış görünüş itibari ile kusursuz ve yağız olması en eftal olanıdır.

Karaağaç’ta Bu Yıl Ortalama Kurbanlık Fiyatları Ne Kadar?

Karaağaç’ta bu yılki ortalama kurbanlık hayvan ve fiyat dağılımları aşağıdaki gibidir. Fiyatlar; hayvanın cinsine, türüne, ağırlığına ve satıcısına göre değişmektedir. Bahsi geçen rakamlar kesin fiyatlar değildir. Halk ve satıcılar arasında zikredilen ortalama fiyatlardır.

* Öküz / Tosun / Boğa: 1 hisse 1500 – 1800 TL
* İnek: 1 hisse 1300 – 1600 TL

* Koç / Koyun: 900 – 1200 TL
* Teke / Keçi: 750 – 1100 TL