DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Karaağaç’a Maliye Bakanlığı Müfettişleri Geldi

Yayınlanma Tarihi : Google News
Karaağaç’a Maliye Bakanlığı Müfettişleri Geldi

Orman vasfını yitirmiş araziler için çıkarılan 2B yasasıyla Türkiye genelinde bir çok orman köylüsü mağdur edildi. Yapılan düzenlemenin mağdurlarından biri de Karaağaç halkı… Yıllar önce satın alınan ve üzerinde tarım yapılan arazileri, devlet eliyle tapulandırma işlemi için çıkarılan 2B yasasında, araziler için belirlenen rayiç bedeller deyim yerindeyse dudak uçuklatan cinsten. Yapılan düzenlemede Kandıra ve köylerindeki orman vasfını yitirmiş araziler için belirlenen rayiç bedeller ortalama 4 bin ile 6 bin TL iken, Karaağaç köyü için belirlenen rayiç bedeller, 8 bin ile 15 bin TL arasında değişiyor. Civar köyler için biçilen rayiç bedellerin neredeyse 4 katı Karaağaç için belirlenmiş durumda ve 520 hak sahibine tebligatlar gelmeye devam ediyor.

Karaağaç-2b Mücadelesi

 

Bu haksızlık karşısında köylülerimiz, 1 ay önce  kent merkezinde protesto yürüyüşü yapmıştı. Karaağaç’tan araçlarla İzmit’e gelen yaklaşık 1000 kişi, Perşembe Pazarı alanında toplanarak  ellerindeki, ‘Köylüleri öldürmeyin, yaşatın’, ‘Karaağaç köylüleri 2B mağduru’ pankartları ve ‘Oy kaleni yıkma başbakan’ dövizleriyle birlikte ‘Eşitlik istiyoruz’ sloganı atarak Sabri Yalım Parkı’na kadar yürümüştü.

 

Yerel ve ulusal medyanın yoğun ilgi gösterdiği protestoda açıklama yapan muhtarımız Mehmet Elmacı, “Karaağaç’ta 4 bin 150 dönüm 2B arazisi var. Bizim köyümüzden dönüm başı 8 bin ile 15 bin lira isteniyor ama çevremizdeki köylerden dönümüne 800 lira ile 4 bin lira isteniyor. Biz eşitlik istiyoruz. Bizden niye bu kadar fazla para isteniyor?” diyerek tepkisini dile getirmişti.

 

Basın açıklaması üzerine Kocaeli vali yardımcısı Aziz İnci, muhtarımız ve köylülerden oluşan 5 kişilik bir heyeti Kocaeli valisi Ercan Topaca ile görüştürmüştü. Görüşmede, konu hakkında daha detaylı bilgi almak için Kocaeli Defterdarı ve Kocaeli Milli Emlak müdürünü de makamına çağıran Topaca, konu ile ilgileneceği sözünü vermişti. Yapılan işlemlerde bir yanlışlık, kanunsuzluk ve hukuksuzluk olup olmadığının araştırılması talimatını veren Topaca, köyümüzü uygun bir zamanda ziyaret edeceği sözünü vermişti.

 

Kocaeli Milli Emlak Müdürü ve Kocaeli Defterdarı’na rayiç bedellerin hangi etkenlere bağlı olarak bu kadar yüksek bir fiyattan belirlendiğini sorduğumuzda, “Karaağaç, diğer köylere göre daha gelişmiş ve hızlı satış yaşanan bir köy. Bu yüzden emlakçılara ve odalara danışarak (sözlü beyana göre) böyle bir fiyat belirlendi.” yanıtını almıştık. Görüşme esnasında böyle bir fiyat belirleme yönteminin hukuksuz ve geçersiz olduğunu dile getiren köylülerimizden Numan Sıbıç: “Ben tok satıcıysam ve benim yerimi almak için birisi gelse; ben yerimin dönümüne 100 bin de isterim 200 bin de. Emlakçıların ya da oda temsilcilerinin Karaağaç’tan dönümü şu kadara yer aldık diye ellerinde resmi bir belgesi var mı?” diye sorduğunda;  “Hayır.” cevabını almıştık. Bu da akıllara, “Acaba Karaağaç’taki yerler, birilerine peşkeş çekilmek için mi bu kadar yüksek bir fiyattan belirlendi? sorusunu getirmişti.

 

Süleyman Henki

 

 

EYLEMİMİZ GENİŞ YANKI UYANDIRDI

 

Yapılan protestonun ardından köylülerimizin girişimiyle Kocaeli yöneticileri ve siyasiler, bu sorunun çözülmesi için çalışma başlatmıştı. 30 Aralık 2013 Pazartesi günü Ak Parti Kocaeli milletvekili İlyas Şeker, Ak Parti Kandıra ilçe başkanı Erdinç Şentürk ve Ak Parti Kandıra Belediye başkanı aday adaylarının da aralarında bulunduğu yöneticiler köyümüzde bir takım ziyaretlerde bulunmuştu. 2B konusun çözüleceği sözünü veren Şeker, belirlenen taban ve tavan fiyatların tekrar işleme alınacağını ve çevre köylere yakın bir rayiç bedel belirleneceğini dile getirmişti.

 

KARAAĞAÇ’A MALİYE BAKANLIĞI MÜFETTİŞLERİ GELDİ

 
Bu kapsamda köyümüze 10 Ocak 2014 Cuma günü, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’den müfettişler gelerek bir takım incelemelerde bulundu. Muhtarımız, köy ihtiyar heyeti ve köylülerimizle bir araya gelen müfettişler, hak sahiplerine gönderilen tebligatları inceledikten sonra, böyle fahiş bir fiyattan rayiç belirlenmesinin kendilerini de çok şaşırttığını dile getirdiler. Karaağaç’a gelirken yolda görükleri satılık arsa-arazi tabelalarında yazan numaraları rastgele aradıklarını ve bu şekilde satılık tapulu arazilerin dönüm fiyatlarını öğrenmeye çalıştıklarını ve kendilerine ortalama 10 bin TL gibi bir fiyat verildiğini ifade eden müfettişler, Karaağaç’ta ufak bir keşif yaptıktan sonra daha önceden alınan-satılan yerlerin evraklarını, senetlerini ve sözleşmelerini inceledi. Köyümüzde, İstanbul ve civar illerden arazi-arsa alan ve yerleşen insanları da dinleyen müfettişler, gerekli soruşturmanın ardından bu sorunun 1-2 hafta içinde çözüleceği sözünü verdi. Edindiğimiz bilgilere göre belirlenecek rayiç bedeller, civar köylere verilen fiyatlarla eşdeğer olacak. Ankara’da çalışmalara başlayan heyet, hızlı bir şekilde bu sorunu düzelterek hak sahiplerine yeniden tebligat gönderecek.