DOLAR32,4504% -0.15
EURO34,8290% -0.66
STERLIN40,7959% -0.56
FRANG35,5088% -0.41
ALTIN2.438,67% 0,10
BITCOIN62.913,92-2.161

Kandıra Manda Yoğurdu Artık Tescilli

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Kandıra Manda Yoğurdu Artık Tescilli

Kandıra’da geleneksel yöntemlerle elde edilen ve ülkemizce bilinen ‘Kandıra Manda Yoğurdu’ coğrafi işaret tescili aldı.

Türkiye’de illere ait tarım ve kültürel değerler “Coğrafi İşaret” verilerek koruma altına alınıyor. İşaret alan ürünler, Türk Patent ve Marka Kurumu sayfalarında yayınlanıyor. Kocaeli’de bu yıl Karamürsel Simit Dolması’nın ardından Kandıra Yoğurdu da coğrafi işaret alan ürünlerden olurken ilimizde coğrafi işaret tescili alan ürün sayısı 13’e çıktı.

Kandıra’da 4 Oldu

Kocaeli’de sırasıyla: İzmit Pişmaniyesi, İzmit Simidi, Gebze Bayram Çöreği, Hereke Yün El Halısı, Hereke Yün İpek El Halısı, Hereke İpek Halısı, Kandıra Bezi, Kandıra Dartısı, Kandıra Karpuzu, Karamürsel Sepeti, Nüzhetiye Bebeği, Kandıra Manda Yoğurdu ve Karamürsel Simit Dolması coğrafi işaret alan ürünler oldu.

Kandıra İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Paylaştı

Kandıra İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün sosyal medya hesaplarında yaptığı duyurusunda: “Kandıra Manda Yoğurdu artık tescilli. Kandıra’da geleneksel yöntemlerle elde edilen ve ülkemizce bilinen ‘Kandıra Manda Yoğurdu’ Türk Patent ve Marka Kurumunun 1474 Tescil Numarası ile 26.09.2023 tarihinde Coğrafi İşaret Tescili almıştır.” açıklamasına yer verildi.

Üretim Yöntemini de Anlattılar

Kandıra İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün paylaştığı duyurunun devamında ise Kandıra Manda Yoğurdu’nun üretim aşamaları da aktarıldı. Yapılan paylaşımda, “Mandalardan sağılan sütler süzülür, kaynatılır ve kaplara dökülür. Dökme işlemi, yüksekten yapılarak sütün köpürmesi ve kalın bir kaymak tabakası oluşması sağlanır. Üzerine, coğrafi sınırda “gözef” olarak adlandırılan delikli süzgeç konularak dört saat soğumaya bırakılır. Geleneksel yöntemle mayalanan yoğurtta ”kara maya” olarak adlandırılan, önceden kalan Kandıra Manda Yoğurdu maya olarak kullanılır. Dört saat soğuduktan sonra kâselere 10-20 gram mayalık yoğurt konup mayalanması için de dört saat bekletilir. Dinlendikten sonra kâselerin kapakları kapatılarak satışa hazır hale getirilir.” ifadelerine yer verildi.

Coğrafi İşaret Nedir?

Ürünlerin kökeninin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş özellikleri belirten coğrafi işaretler, Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 34. maddesi uyarınca menşe adı veya mahreç işareti olarak tescil edilmektedir.

Menşe Adı

Bir ürünün tüm niteliklerinin belirli bir coğrafi bölgeden kaynaklandığı durumu ifade eden menşe adı, üretim, işleme ve diğer aşamaların belirlenen coğrafi alanın sınırları içinde gerçekleşmesini gerektirmektedir. Menşe adı olarak tescil edilen coğrafi işaretler, kaynaklandıkları yöre ile güçlü bir bağa sahiptir.

Mahreç İşareti

Mahreç işareti, belirli bir coğrafi bölge ile özdeşleşmiş ürünlerin belirli aşamalarının o bölgede gerçekleşmesini ifade etmektedir. Bir ürün, hammaddesi veya üretim sürecinin yöresel özellikler taşıdığı durumlarda diğer aşamalar da aynı coğrafi alanda gerçekleştirilebilmektedir.