DOLAR32,5829% 0.03
EURO34,9925% 0.37
STERLIN40,7855% 0.37
FRANG35,6282% 0.17
ALTIN2.421,08% -0,09
BITCOIN64.293,78-3.382

İspanyol Posta Güvercini Karaağaç’ta Ölü Bulundu

Yayınlanma Tarihi : Google News
İspanyol Posta Güvercini Karaağaç’ta Ölü Bulundu

Dünyanın bilinen en değerli ve pahalı güvercin ırkından biri olan İspanyol (İspir) cinsi posta ve filo güvercini Karaağaç’ta ölü bulundu.

Bugün Karaağaç sakinlerinden Mehmet Yay’ın fındık bahçesinde fındık toplayan işçiler öğle saatlerinde ölü bir güvercin buldu. Güvercini inceleyen gençler, güvercinin ayak bileğinde ESP Andaluza 2022 131225 kodlu bir marka gördü. Markadaki ismi ve kodu araştıran işçiler, ölü bulunan güvercinin İspanyol (İspir) cinsi bir posta-filo güvercini olduğunu ve İspanya’nın Andaluza (Endülüs) kentinde bir sahibi bulunduğunu anladı. 2022 doğumlu olan güvercin 131225 kod numarası ile kaydedilmiş. Ölü bulunan güvercinin vücudunda herhangi bir darbe ya da yara izine rastlanmazken yorgunluk ya da dünkü hava muhalefeti sebebiyle hayatını kaybetmiş olabileceği tahmin ediliyor. Güvercinin nereden uçurulduğu ya da güzergahının neresi olduğu ise bilinmiyor.

İspanyol (İspir) Güvercini

İspir güvercin Mısır’ın ulusal ırkı olarak bilinir. Güvercinlerin kırlangıca benzer bir yapısı vardır. Hem fiziksel yapıları hem de tüylerindeki desenlerle mükemmel bir güzelliğe sahip kuşlardır. Ülkemizde daha çok Güneydoğu illerinde yetiştirilen filo kuşları içinde yer alırlar. Yapısı ince ve narin bir intiba verse de gerçekte oldukça dayanıklı olurlar. İspir güvercinleri yükseklerde nokta denilebilecek yerlere kadar yükselerek uçabilme özelliğine sahiptir.

İspanyol Posta Güvercininin Özellikleri

İspir güvercinlerinin gevşek tüy yapısı en belirgin özelliklerinden biridir. Taklası az olan ya da hiç olmayanlarda kendine has bir kanat yapısı bulunur. Kuyrukları genellikle 12 tüyden meydana gelir. Nadiren 13-14 tüylü İspir güvercinleri de olur. Kuşların kafa yapıları damara göre farklı olsa da genellikle iri kafalı, uzunca gaga yapısı olan kuşlardır. Bu özellikleri olan güvercinler daha fazla tercih edilir. Çok az görülse de arka tepeli olanları da vardır. Bu tip güvercinlerin arka tepesi külah biçiminde olur. İspir güvercinleri paçasız bir ırk olsa da nadiren bilek üzerinde tüyler görülebilir. Bu yetiştiriciler için istenmeyen özellikler arasındadır.

İspir güvercinlerinin uçuş tarzları kuvvetli olmakla birlikte maraton ırkta olduğu gibi yavaş olur. Yelkenleme hareketleri olmaz. Uçarken enerjilerini tasarruflu kullanabilmeleri için yavaş uçmaları tercih edilse de kanat çırpmadan rüzgarı kullanamazlar. Böyle hareket etmek isteyen kuşlar ise filodan uzaklaştırılır. Bu ırkın iyileri tek uçuşu tercih eder. Uçuş sırasında filodan ayrılarak tek uçarlar. Gözden kaybolarak arada bir de olsa kendilerini gösterebilirler. İspir güvercinlerinin iyisi 4-8 saat arası uçar, üstün özellikleri olanlar da 8-11 saat uçarlar. Bu saatlerin diğer maraton ırklarındaki rekorlarla karşılaştırılmaması gerekir. Çünkü kuşlar tüm yıl uçurulmaz. Bazen kanatları ile kuyruk kesilerek yılda sadece bir ay uçururlar.