DOLAR32,3033% 0.54
EURO35,2338% 0.31
STERLIN41,1922% 0.62
FRANG36,5445% 0.5
ALTIN2.244,11% 0,76
BITCOIN2.286.2821.904

VAKTİNE KALAN SÜRE

:
için vakti

Furkan Kardeşoğlu – Burak Kara – Berkay Sakaoğlu Askere Gidiyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Furkan Kardeşoğlu – Burak Kara – Berkay Sakaoğlu Askere Gidiyor

Karaağaç sakinlerinden İstanbul / Maltepe – Gülsuyu’nda ikamet eden Mustafa & Seycan çiftinin küçük oğulları Furkan (22) ve Karaağaç sakinlerinden yine Maltepe – Gülsuyu’nda ikamet eden Erkan & Nezahat Kara çiftinin oğulları Burak (20) ile Karaağaç sakinlerinden İstanbul / Beykoz – Soğuksu’da ikamet eden Kemal & Safinaz Sakaoğlu çiftinin küçük oğulları Berkay (22) vatanî görevlerini yerine getirmek için askere gidecek.

Furkan Kardeşoğlu, vatanî hizmetine Tokat / Merkez – 5’inci Piyade Eğitim Tugayı 48’inci Piyade Eğitim Alay Komutanlığı ve Karargah Bölüğünde er olarak başlayacak.

Burak Kara, vatanî hizmetine Hatay / İskenderun – Deniz Er Eğitim Alay Komutanlığında er olarak başlayacak.

Berkay Sakaoğlu ise vatanî hizmetine Manisa / Merkez – 1’inci Komando Eğitim Tugay Komutanlığı Karargahı ve Karargah Bölüğünde er olarak başlayacak.

2023 yılı Ocak ayı başında birliklerine katılacak olan kınalı kuzulara aileleri 3 Aralık akşamı görkemli bir gece düzenleyecek.

– Tarih: 3 Aralık 2022 Cumartesi
– Saat: 19.00 – 23.45 arası
– Yer: Şehit Piyade Çavuş Lütfi Kıcı Kültür Merkezi (Baht Köşkü Kültür Merkezi)
– Adres: Karaağaç Mahallesi Fevzi Çakmak Mevkii – Kandıra / Kocaeli
– Konum: https://goo.gl/maps/5pF2oeVPiDLfShYr7

Gecede Karadenizli ses ve kemençe sanatçısı Onur Der ile Karaağaç düğünlerinin vazgeçilmezi Orkestra Engin ve ekibi sahne alacaktır.

Herkes davetlidir, duyurulur.

Karaağaç Haber olarak vatanî görevlerini eda edecek olan Furkan, Burak ve Berkay kardeşlerimize şimdiden hayırlı teskereler diliyoruz. Allah (c. c.) hayırlısıyla sağ-salim gidip gelmeyi nasip etsin.

Askere Gidecekler İçin Temel Bilgiler ve Öneriler

1. Askere Alınma, Askerlik Süresi ve Sınavlar

İlkokulda öğretildiği gibi, her erkek Türk vatandaşı bu kutsal görevi yapmak zorundadır. Güzel ülkemizde askerlik 6 ay gibi bir süreç içerisinde yapılmaktadır. Üniversite bitiren gençlerimiz (ve orta yaşlılarımız) ise er ya da asteğmen olarak askerlik yapma hakkına ve imkanına sahiptirler. Üniversite mezunu olanlar için (açıköğretim dahil) kimlerin asteğmen, kimlerin er/erbaş olarak askerlik yapacağı, bir sınav sonucu belirlenmektedir. Aslında bu sınav hiçbir işe yaramamaktadır. Sınavda göstereceğiniz üstün çabanızı ileriye saklayın. Sınav yazılı olarak yapılıyor. Daha sonra bir doktor muayenesi ile karşılaşıyorsunuz. Muayene yaklaşık 5 saniye sürüyor. Gözlüğünüz varsa komando olamıyorsunuz. Gözlüğü olmayan herkes bir komando adayıdır, bunu unutmayın. Sınavdan yaklaşık 10 gün sonra sınav sonucunu öğreniyorsunuz. İşin iyi tarafı, bu 10 günlük süre askerlikten sayılıyor. Sınav sonucunu aldığınızda düştüğünüz yeri de öğrenmiş oluyorsunuz. Er olarak askerlik yapacak olanlar, sınava girmedikleri için düştükleri yeri askerlik şubesinden aldıkları kağıtlarla (sülüs) öğreniyorlar. Her hâlukarda, kağıtlarınızı alır almaz size genelde en geç 48 saat içinde birliğinize teslim olmanız emredilir. Bu yüzden hazırlıklarınızı ve vedalaşmalarınızı daha önceden ayarlayın.

2. Kışlaya Gidiş

Birliğinizin bulunduğu kente, kasabaya ya da dağ başına varıp zar zor kışlanın yolunu bulduktan sonra, kapıdaki tecrübeli asker zaten sizin yeni gelen bir asker olduğunuzu gözünüzden anlar. İçeri girdiğinizde eski askerler size hoş geldiniz türünde sözler söyleyeceklerdir.

3. Gerekli Eşyalar Listesi

Akla hayale gelmeyecek kadar önemsiz şeyler, bazen çok gerekli olabiliyor. Sizler için hazırladığımız bu listeyi kullanarak dağ başında eşya aramayacağınızı umuyoruz. Acemilik dönemi bitince zaten siz de tecrübeli bir asker olarak nelerin gerekli olduğunu kavrayacaksınız.

Giyecekler

Acemilik döneminde gideceğiniz kenti ve iklimini göz önünde bulundurarak kıyafet götürün. Çoraplarınız siyah ve desensiz olmalıdır. İç çamaşırının beyaz ya da yeşil olmak zorundadır. İçinize giyeceğiniz kıyafetlerin yeşil-koyu yeşil olmasında fayda var. Seçildiğiniz sınıfa göre (piyade, denizci, vs.) acemilik süresi 30 ile 75 gün arası değişebilir, ona göre hazırlıklı olun. En uzun acemilik piyade, en kısa deniz ve ulaştırmadır.

Tıraş takımı ve yedek jiletler

Havlu (Büyük boy havlu kullanın)

Sabun (Plastik sabunluk ile birlikte)

Diş fırçası ve diş macunu

Plastik şişede kolonya, bol miktarda kolonyalı mendil

Deodorant

Ayaklar için talk pudrası (Botlar ayakları kötü etkiler)

İğne-iplik (Dikiş bilmeseniz de getirin bilen bulunur)

Çengelli iğne (En az 20 tane götürün)

Kulak pamuğu

Küçük el aynası

Tırnak makası/çakı

Cilt kremi (Yüzünüz ve elleriniz sıcaktan yanar/soğuktan çatlar)

Tükenmez kalem (Kalitesiz olanından alın, göz koyarlar)

Plastik askı (2-3 adet)

Siyah bot bağcığı (Yedek olarak götürün, bağcıklarınız çalınırsa lazım olur)

Ayakkabı parlatıcı sünger

Elbise fırçası (Sert kıllı olanından, çamurları silmek için)

Asma kilit

Eşofman ve spor ayakkabısı (Ucuz bir şeyler olsun, çalınabilir. Spor ayakkabısı kışladan temin edilebilir, ille de götürmeniz gereken bir şey değil)

Pijama/Eşofman

Bere (Rengarenk olmasın, koyu renkli olsun)

Terlik (Plastik, plaj terliği gibi)

Mektup zarfı/kağıdı

Telefon kartı (Bol bol alın, kışlada bulmanız çok zordur)

Not: Son dönemlerden itibaren çoğu eşyayı kışla içerisinde bulabiliyorsunuz. (Batı şehirleri için geçerlidir. Örn: İzmir. Doğu illeri için aynı şeyleri söyleyemeyiz)

Askeri Yaşam

1. Askerlikte İlk Gün

Genelde ilk gün sudan çıkmış balık gibi olur yeni gelenler. Ortama uymaya, dostlar edinmeye çalışın, asık suratlı olmayın. -10 derecede eğitim yaparken bile neşeli olun.

Koğuşta yatak seçimi size bırakılırsa ranzanın üst tarafını seçin. Faydasını görürsünüz. Dolabınızın kilitlenebilir olmasına özen gösterin. Eşyanızı ortada bırakmayın. Özellikle kep, palaska türü herkesin kullanabileceği eşyanıza sahip olun, kaptırırsanız bir daha bulamayabilirsiniz.

Verilen üniformada sorun varsa, çekinmeden söyleyin. Özellikle botlar ayağınıza tam olmalıdır. Daha sonra acı çekersiniz, o botlarla bütün gün yürüyeceksiniz çünkü. Bol üniformadan zarar gelmez ama darsa hemen değiştirin.

2. Uyulması Gereken Kurallar – Kaçınılması Gereken Olaylar

İçtimalara vaktinde gelmeye bakın.

Etrafta komutan varken dikkatli olun. En iyisi oradan uzaklaşın.

Asla gönüllü olmayın.

Yalakalık yapmayın.

Angarya işlerden mümkün olduğunca kaytarın. Bu konuda istihbarat almak için çavuşlarla aranızı iyi tutun.

Cüzdanınıza sahip çıkın.

Özellikle ilk geldiğiniz gün, sizi keklemeye çalışan askerler olacaktır, uyanık durun.

Gerektiğinde hemşehri ayağına yatın.

Not: Son dönemlerde kışla çevresinde ve otogar civarlarında gözlerinden şehre yeni gelmiş bir asker olduğu belirlenen kişilere yaklaşan dolandırıcılar türemiştir. Bu dolandırıcıların ben albayım, rütbeliyim, seni rahat ettiririm, seni habercim (postam) yaparım veya usta birliğini istediğin yere ayarlatabilirim diye vaatlerde bulunarak er kişileri birçok kez dolandırdıkları saptanmıştır. Dikkatli olun, kesinlikle inanmayın.

3. Talim-Terbiye

Eğitimler, birliğe göre değişse de temel bir eğitim veriliyor. Bu eğitim savaş eğitimi değil tabi, işin gösteri tarafı yani uygun adım rap rap yürümek, tüfekle hareketler yapmak, tören yürüyüşü, selam vb. konular. Komando olanlar savaş eğitimi de alıyorlar. Fakat sizler yine de eğitimleri ciddiye alın. Unutmayın ki doğu birliğine düşüp keklik gibi avlanabilirsiniz.

4. Günlük Çizelge

Her birlikte, mevsime göre değişik olur bu çizelge ama size yine fikir verebilir.

06:00 Kalk ve temizlik

06:30 Kahvaltı

07:00 Mıntıka temizliği

07:50 Sabah içtiması

08:00-12:00 Eğitim (Her saat başı 10 dakika mola verilir)

12.00-13:30 Öğle yemeği ve dinlenme

13:30 Öğle içtiması

13:30-16:30 Eğitim ve spor(Her saat başı 10 dakika mola)

16:30-19:00 Serbest zaman (Başka bir iş yoksa!)

19:00-19:30 Akşam yemeği

19:30-21:30 Komutanlık saati (Gece dersi yoksa serbest zaman)

21:30-22:00 Yat hazırlığı ve yat

Duruma göre, günde 2 saat nöbet (gece veya gündüz) tutmanız gerekebilir, bu durumda nöbet çizelgesinden nöbetinizi öğrenin. Gece nöbetiniz varsa sizi kaldırırlar zaten.

5. Asker Sözlüğü

Özellikle usta birliğine gidişinizde, etrafınızdakilerin konuştuklarını anlamayabilirsiniz. İşte sözlüğümüz:

Ables : Bedava, beleş. Kişiler için de kullanılır. Ables çavuş, ables albay gibi.

Alt devre, çömez : 3 ay sonra gelen yeni asker grubu.

Baston : 5 alt devre.

Bölükçü : Bölük komutanı.

Çarpılmak : Yakalanmak.

Çömçöm : 2 alt devre.

İçtima : Askerlerin yoklama için bir araya toplanması.

Kıdem basmak: Tecrübeli asker olmak.

Kolluk vurmak (gezdirmek): Nöbetçi onbaşı/çavuş olmak.

Mehtap : İzne gidilecek gün.

Serap: Acemi birliğinin biteceği gün.

Nefte : Kepe takılan, sınıfı belirten düğme benzeri yuvarlak.

Öz torun : 4 alt devre.

Pis torun : 3 alt devre.

Şafak karanlık : Askerliğin bitmesine çok var.

Şafak doğan güneş : Askerlik yarın bitiyor.

Şafak cart-curt : Askerliğin bitmesine çok az kaldı.

Taburcu : Tabur komutanı.

Terör : (1) Sert komutan. (2) Teftiş günü.

Diğer Konular

İzinler

Askerlikte her ay için 2 gün izniniz var. Yani 12 aylık bir askerin 30, 6 aylık bir askerin 12 gün izni vardır. Genelde acemi eğitiminin sonunda 7 gün dağıtım izni kullanılır. (Bu izin toplam izninizden düşülür) Geriye kalan izin, usta birliğinde bölük komutanına başvurularak kullanılabilir.

Her 15 günde 1 defa (Bazı yerlerde haftada bir) çarşı izni verilir. Yani sabah kışladan çıkar, akşam da geri gelirsiniz. Çarşıda dikkat edeceğiniz şey, inzibatlara çarpılmamaktır. İzinden vaktinde gelmeye bakın.

Eğer askerlik yaptığınız yerde aileniz-eşiniz varsa evci iznine başvurabilirsiniz. Bu durumda her hafta sonu 2 gün evde kalabilme imkanınız olur. Usta birliğine giderken bu durumu aklınızda tutun, hafta sonları askerlik yapmamış olacaksınız. İmkanınız varsa bunu yapın.

Not: Evci izni bazı birliklerde verilmemekte ya da sınırlı olarak verilmektedir.

Cezalar

Dayak-küfür gibi cezaları bir yana bırakırsak, kanuni cezalar şu şekilde oluyor : İzinsizlik, hapis, hapis-geç terhis… İzinsizlik durumunda çarşı-evci izni iptal olur. Aylarca dışarı çıkamazsınız. Hapis, daha ciddi suçlarda verilen bir cezadır. Ancak ismine bakıp aldanmayın. Hapis cezası, ağır angarya olarak uygulanır. B*k dökmek, gübre taşımak, inşaat vb. gibi işler, hapis cezası alanlara verilir. Eğer askeri mahkeme kararıyla hapis cezası alırsanız, hapiste geçen günler askerden sayılmaz ve geç terhis olursunuz. Örnekler verecek olursak: Çarşıdan geç dönmek izinsizlik, nöbette uyumak hapis, komutana bağırmak hapis veya geç terhis gibi cezalara denk gelebilir. Ancak bu kesinlikle böyle olacak diye bir şey yok, çarşıdan geç gelip hapis cezası da yiyebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Acemi Birliğine Giderken Ne Kadar Para Götüreyim? Döviz Bozarlar Mı?

Çok fazla paraya ihtiyacınız olmaz. 75 günlük en uzun acemilikte bile en fazla 600-800 tl gerekir (sigara hariç). Döviz götürmeyin, bozdurmanız zor olabilir. En önemlisi, bankamatik kartı türü bir şeyiniz yoksa edinmeye bakın. Acil para lazım olursa havale-hesap ile uğraşmazsınız, zaten bankalar hafta sonu (izin gününüz) kapalıdır. Bankamatik kartınız olsun. Mühim.

İlaç Götürmek Yasak Diyorlar, Doğru Mu?

Üzerinizde ilaç bulundurmanız yasak, ancak girişte nizamiyeye teslim edilerek doktor kontrolü sonrası viziteciler nezaretinde kullanılabilir. Yani birliğe ilaç götürmek yasak değil.

Yasak Olan Başka Şeyler Var Mı?

Cep telefonu kesinlikle yasak. El radyosu yasak ama yakalanırsa sadece radyoya el koyuyorlar o kadar. Kitap-dergi türü şeyler komutanın onayına bağlı. Yasak yayınlar listesindeki kitapları dergileri getiremiyorsunuz. Bazı kışlalarda günlük gazete edinmek mümkün.

Benim Sınıfım Piyade, Ne Demek Şimdi Bu?

Piyade bir nevi joker, usta birliğinde Türkiye’nin herhangi bir yeri olabilir. Güneydoğu da olabilir, o yüzden silah kullanmayı öğrenmeye bakın. Diğer sınıflar hakkında naçizane yorumumuz şöyle:

Topçu-Tankçı: Büyük ihtimalle Doğu/Güneydoğu
Ulaştırma-Şoför-Bakım Elemanı: Her yer olabilir.
Muhabere: Genelde yazıcı olur, her yer olabilir.
Hava-Deniz: Güneydoğu hariç her yer olur.

İzinden Geç Dönersem Ne Olur?

Bu komutana bağlı, genelde geç geldiğiniz her gün için 7 gün geç terhis verirler ve hapis cezası da alabilirsiniz.

Çarşı İzninde Sivil Kıyafetle Dolaşabilir Miyiz?

Birlikten birliğe değişen bir kuraldır. Batı illerinin çoğunda çarşı iznine sivil çıkmak serbest hatta kamuflajla çıkmak yasaktır.

Sigara Durumu Nedir? Bulunuyor mu?

Genellikle sigara bulmak sorun olmuyor. Ancak gittiğiniz yeri de göz önünde bulundurun. İlk gidişinizde her ihtimale karşı yanınıza 1 karton sigara alın.