DOLAR32,5455% -0.04
EURO34,9069% 0.08
STERLIN40,6015% 0.11
FRANG35,7443% 0.05
ALTIN2.430,69% 0,02
BITCOIN66.530,00-0.129

Fitre Vermek İçin Son 5 Gün

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Fitre Vermek İçin Son 5 Gün

Fıtır sadakası yani diğer adıyla fitre, sevap kazanma gayesiyle verilen Ramazan sadakası. Hür, Müslüman ve asıl ihtiyacından fazla nisap miktarı mala sahip olan kişilerin vermesi gerekiyor. Fitre vermek için son 5 gün!

sadakai_fitr

Sadaka-i fıtır, zekât gibi malın değil, başın zekâtıdır. Bunun için asıl ihtiyaçlardan fazla olan malın üzerinden bir yılın geçmesi ve ticaret malı olması şart değil. Zekât için gereken dinî zenginlik miktarı olan nisap miktarına malik olan kişiye bile sadaka-i fıtır vaciptir. En son, bayram namazına kadar vermek gerekir. Zekât kimlere verilirse sadaka-i fıtır da onlara verilir. Verirken niyet etmek gerekiyor. Fakire sadaka-i fıtr olduğunu söylemeye gerek yoktur. Sadaka-i fıtr öncelikle mükellefin bulunduğu yerdeki fakirlere verilmeli. Fıtır sadakasının miktarını her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı belirliyor. Bu yıl, en düşük fitre miktarı 15 lira olarak belirlendi. Durumu iyi olan kimseler bu miktardan daha fazla fitre verebilir.

para_fitre

İhtiyarlık ve şifa ümidi olmayan (sürekli hastalık) bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan kişiler ile daha sonra kaza etmesi mümkün olmayan kimseler, oruç tutamadığı her gün için fidye öder. Bir fidye miktarı, bir sadaka-i fıtr miktarı kadardır. Geçerli sebeplerden ötürü oruç tutamayan ve maddî durumu yerinde olan mü’minlerin, bu yıl için minimum 15 liradan 29 günün orucu için fidye vermeleri gerekiyor.