DOLAR32,3332% 0.24
EURO35,0919% -0.13
STERLIN40,9232% -0.23
FRANG35,7155% 0
ALTIN2.301,21% 1,04
BITCOIN2.281.7490.271

VAKTİNE KALAN SÜRE

:
için vakti

Fındık Yine Külleniyor

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Fındık Yine Külleniyor

Son yıllarda fındık için büyük tehdit haline gelen külleme (pas) hastalığı, bugünlerde bahçelerde yeniden görülmeye başladı. Külleme hastalığı nedeniyle acil olarak zirai ilaçlama yapılmalı.

kullenme_hastaligi

Mantar hastalığı olan küllemenin son yıllarda Doğu ve Batı Karadeniz ile Sakarya ve Kocaeli çevresinde etkili olan mevsimsel dengesizlikler sebebiyle ortaya çıkıyor. Geçtiğimiz yıllarda bu hastalık zaman zaman bahçelerde görülüyordu, fakat fındık için fazla bir tehdit oluşturmuyordu. Küllemenin özellikle son üç yıldan beri her sene tekrar eder hale gelmesi, çok ciddi sorunlara yol açıyor. Bu yıl Karaağaç’taki bahçelerde yaptığımız incelemelerde hastalığın yeniden ortaya çıkmaya başladığını gözlemledik.

kullenme_kandira

Bahçelerde yaptığı incelemelerde külleme hastalığının yeni ve daha zararlı bir çeşidinin etkili olduğunu belirleyen ziraat mühendisi Ethem Kibar, şöyle konuştu: “Geçen yıla kadar bu hastalığın sadece bir türü zararlıydı. O da çok ciddi boyutta değildi ve önemsizdi. Ama son iki yıldır hastalığın yeni bir çeşidi bahçelerde etkili oluyor. İlk kez geçen yıl gördük. Bu yıl da fındık dallarında etkili olmaya başladı. Yeni çeşit bir külleme hastalığı, doğrudan meyveye zarar veriyor. Fındık, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da tehdit altında.” dedi.

kulleme_ilaci

Küllemenin fındık için en tehlikeli hastalık haline geldiğini dile getiren Kibar, “Külleme hastalığı çiftçilerimiz tarafından ciddiye alınmalı ve acil olarak bahçelerde zirai ilaçlama yapılmalı. Küllenme hastalığı bitkinin fotosentez (solunum) yapmasını engelliyor. Dolayısıyla bitki iyi beslenemiyor ve fındık gelişimi bundan olumsuz etkileniyor. Bu da fındıkta dökülmeye yol açıyor. Hastalıkla düzenli bir şekilde mücadele edilmesi önemli. Geçen yıl itibariyle küllenme hastalığıyla mücadele için 3 çeşit zirai ilaç piyasaya sürüldü. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylı. Çiftçilerimiz gerekirse birden fazla ilaçlama yapmalı.” ifadelerini kullandı.

findik_ilaci

Külleme hastalığına karşı bahçelerde kültürel önlemlerin de alınabileceğine işaret eden Kibar, “Fındık ocakları mutlaka daha fazla güneş alır hale getirilmeli. Ocaklardaki dal sayıları azaltılmalı. Ocak araları çok dar tutulmamalı ki bitki daha fazla güneşten faydalanabilsin. Hastalık yine görülmeye devam ediyorsa bir yıl öncesindeki dökülen yapraklar bahçeden mutlaka uzaklaştırılmalı. Bu tür çalışmalar hastalığın sonraki seneye aktarılmasını önleyecektir.” dedi.