Sırf siz ‘salçasız mı o, ne öyle bembeyaz kısır mı olur?’ demeyesiniz diye gelin gibi süsledim tabuleyi. Göze hoş gelir de iknası kolay olur diye. Malum konu hassas, neredeyse milli yiyeceğimiz. Ama yok, kısır değil valla bu.
Kadınların; ‘Bugün ne pişirsem?’ derdi hiç de yabana atılacak bir mevzu değil. Hele ki ev hanımıysa… Ev ahalisinin ‘Bugün de mi aynı yemek? Otur oraya da kendin ye!’ gibi sinir bozucu yorumlarına maruz kalmamak için ta sabahtan başlar ne pişirsem sıkıntısı. Bunun mutfakta harikalar oluşturan biri olmanızla da ilgisi yoktur üstelik.
Mevzu, vasat da olsa sofraya farklı bir şeyler koyabilmek. Sunum da önemli hakeza. Zira evin ‘beyi’ ve çocuklar öyle arzu eder. Evin ‘hanımı’ olmanız da bunu gerektirir zaten. Neyse sizleri kızdırmadan konuya geleyim.
Bugün canı zaman alıcı yemekler yapmak istemeyenler, o halde gelin evdekileri ters köşe yapın. Hem görüntüsü hem de tadıyla oldukça doyurucu 10 numara 5 yıldız Lübnan mutfağıyla ön plana çıkmış (farklı varyasyonlarıyla Ortadoğu coğrafyasının tümünde bilinen bir lezzet) bir meze hazırlayın.
Yanına hamur kızartması bir de demli çay… Yeme de yanında yat. Bu arada mezeyle karın mı doyar diyenlere çiğköfteyi hatırlatırım. Üstelik çok da tanıdık bir lezzet. Kısırın kardeşi tabule. Bizimkinden tek farkı salça katılmaması ve de bulgurun değil, yeşilliğin başrolde olması. Yeşillik o kadar fazla ki bulgur içinde yan malzeme olarak kalıyor. Hatta kimileri maydanoz salatası olarak da adlandırıyor.
Kadıköy’de tanıştığım Lübnanlı bir şefe bunun sebebini sorduğumda tabulenin daha çok kebapların yanında servis edilen bir meze olduğunu söylemişti. Yani ardından kebap yeneceğinden çok fazla doymamak için bulguru az oluyor. (Karın doyurmak isteyenler kısır kıvamında yapabilir.)
Neyse… Orijinal tarifinde içine domates ve salatalık konuluyor. Kimileri kıvırcık ve sarımsak da katıyor. Bulgur yerine kuskus da kullananlar var. Anlayacağınız içine ne koyacağınız tamamen göz zevkinize ve damak tadınıza kalmış. Tabuleyi daha önce çok kez yemiş ve de yapmış biri olarak bugün şef önlüğünü ben giydim ve ben geçtim mutfağa. Öğretmen arkadaşların meraklı ve hafiften mühtehzi bakışları…
Her birinin sırayla gelip tavsiye ve eleştirilerini dinlemek ise kendimi sınavdaymışım gibi hissettirdi. “O bıçak öyle mi tutulur, içine şundan niye koymuyorsun, kırk saat oldu şimdiye biz kazanlarla yemek kaynatmıştık.” eleştirileri başım üstüne de güya mutfakta yarenlik etmek için benimle gelen öğretmen arkadaşım Ahmet Bolu’yu ne yapmalı? Malzemelerin neredeyse yarısını tabule hazırlanmadan tırtıklamasına ne demeli? Arada bir “Şunu da mı koysan ya, süslü dursun?” diye başımın etini yemesi bir tarafa, yiyerek manevi destek vereni de ilk defa gördüm. Neyse ki Allah’tan Selami Hoca yetişti de imdadıma, Bolu’nun elinden güç bela kurtardık malzemeleri.
Şaka bir yana yıllardır çalıştığımız okulun mutfağında gerçekten çok eğlendik. Tabule mi? Gelin gibi süslendi. Mevsim kış olduğundan domates ve salatalık koymadım. Bunun yerine nar (hem içine hem de süslemede) ve ceviz kullandım. Fotoğrafa bakıp hani bu salatanın özelliği yeşilliğindeydi demeyin. Zira demet demet yeşillik doğradım. Lakin süsten; nardan ve cevizden görünmüyor.
Dileyenler kendi evinde tabule yapmayı deneyebilir. Tadı mı? Hiç de fena olmadı. Ben tadanların yalancısıyım valla. Bu arada tabulemiz o kadar bereketlendi ki; “Kimse kimsenin hakkını yiyemezmiş.” dediğim bir sürü kişi oldu okulda.
TABULE
Malzemeler:
300 gram bulgur, 1 buçuk demet maydanoz, yarım demet nane, yarım demet taze soğan, 1 demet dere otu, yarım demet roka, 1 adet nar, 2 avuç ceviz içi, 1 adet küçük boy kuru soğan.
Sosu için: Limon, zeytinyağı, tuz ve karabiber.
Süsleme için: Nar ve ceviz
Yapılışı:
Tüm yeşillikler iyice yıkandıktan sonra ince ince kıyılır. Soğan da epey ince doğranır. Bulgura bir miktar kaynar su konulur, kabın ağzı örtülür ve bir süre bekletilir. Limon, zeytinyağı, tuz ve karabiber derince bir kapta güzelce çırpılır. Ardından doğranmış tüm malzemeler, narın ve cevizin yarısından fazlası içine ilave edilir, güzelce harmanlanır. En son bulgur eklenir, yeşillik ve bulgur birbirine geçene kadar karıştırılır. Servis tabağına alınır. Nar ve dövülmüş cevizle süslenir.
Not: Tadına bakıldıktan sonra servis edilmeli. Yağı, limonu vs. eksikse ilave edebilirsiniz. Ben hem içinde hem süslemesinde nar kullandığım için nar ekşisi tercih etmedim. Arzu edenler nar yerine nar ekşisi de katabilir. Ancak iyi kalitede olmasına dikkat edin. Piyasadakilerin çoğu şeker deposu.
Afiyet olsun.