DOLAR32,5347% 0.25
EURO34,6153% 0.18
STERLIN40,5500% 0.44
FRANG35,7328% 0.5
ALTIN2.491,91% 0,22
BITCOIN2.083.041-1.493

VAKTİNE KALAN SÜRE

:
için vakti

Donmaz Deresi Canlanıyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Donmaz Deresi Canlanıyor

Kandıra’nın ve Karaağaç’ın önemli akarsularından biri olan Donmaz deresi eski günlerine geri dönüyor.
.
donmaz deresi.
Karaağaç – Hamza mahallesinden başlayıp 14 km’lik hat boyunca uzanan ve Karaboğaz sahilinden Karadeniz’e dökülen Donmaz deresi yeniden hayat buluyor.
.
donmaz-2.
Bir zamanlar içinde barındırdığı balık çeşitliliği ve doğal güzelliği ile ziyaretçilerin akın ettiği Donmaz deresi tekrar canlanacak.
.
donmaz-3.
Derede yaklaşık 7-8 yıl önce yaz aylarında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından dip temizliği ve kanal genişletme çalışması yapılmıştı. Yapılan çalışma ile yatağı genişleyen ve mevsimin yaz olması sebebiyle debisi azalan derede balık sayısı yok denecek kadar aza inmişti.
.
donmaz-1.
Yeni açılan bağlantı kanalları ile Kamış gölünden Donmaz’a gelen ve halk arasında Oklama olarak bilinen Turna balığının deredeki diğer balıklara zarar vermesi ve kontrolsüz balık avlanması sebebi ile deredeki balık çeşitliği iyice azalmıştı.
.

sazan balığı.
Eski önemini yitirmeye yüz tutan dereye, köylü yeniden sahip çıkıyor. Resmi kurumlara başvuruda bulunan Karaağaç muhtarlığı, Kocaeli Su Ürünleri Dairesi’nce ücretsiz verilecek binlerce sazan balığı yavrusunu dereye salacak.
.
yayın balığı.
Deredeki balık çeşitliliğini artırmak isteyen muhtarlık, köy halkı olarak aralarında para toplayıp yayın balığı da salmayı planlıyor. Turna balığının zarar veremediği yayın balığının kilosu ise 60 tl. Yapılacak bağışlar ile alınacak olan balıklar, gölü eski günlerine tekrar kavuşturacak. Bu konuda Karaağaçlılara büyük bir görev daha düşüyor.
.