DOLAR32,3031% 0.54
EURO35,1729% 0.13
STERLIN41,1588% 0.54
FRANG36,4353% 0.2
ALTIN2.243,62% 0,74
BITCOIN2.229.394-1.708

VAKTİNE KALAN SÜRE

:
için vakti
Nazlıcan AltuntaşTÜM YAZILARIE-POSTA GÖNDER

Dilin Yozlaşması

Yayınlanma Tarihi : Google News
Dilin Yozlaşması

Günümüzde küreselleşen dünyanın iletişim ağının bu kadar hızlı ve kontrolsüz gelişmesinden dolayı dilimize birçok yabancı kelime girmektedir. Hem yazı dilimizin hem de konuşma dilimizin bu sebeplerden dolayı gün geçtikçe yozlaştığını kabul etmek zorundayız.

Bir milletin kültürünün bozulmasını sağlamanın en önemli kolu dildir. Dildeki yozlaşma toplumun kimyasını o denli bozar ki, bir süre sonra geri dönülmesi zor bir hal alabilir. Bilhassa sosyal medya üzerinden kurulan iletişim, bununla beraber yazılan kelimelerin kısaltılması, başka toplumlarının kelimelerinin bilinçsizce dilimize alınması gibi birçok sebep bu yozlaşmanın sebepleri arasındadır. Erkek kardeş kelimesinin İngilizcesi olan “brother” kelimesinin kısaltılarak “bro” şekline getirilmesi ve hem yazı dilimize hem de konuşma dilimize hızlı bir giriş yapması en iyi örneği oluşturmaktadır. Kaldı ki bu kelimenin yerine “dostum”, “arkadaşım”, “kardeşim” gibi kelimeler kullanılması uygundur.

Sosyal platformlarda kullanılan bazı kelimelerin kısaltılması yine bizleri kültürümüzden uzaklaştıran bir noktadır. Merhaba kelimesini “mrb”, selam kelimesini “slm” olarak yazmak önemsiz gibi dursa da üzerinde düşünülmesi gerekmektedir. Bu tür örnekler oldukça fazladır. İş yerlerinin İngilizce ve günden güne artan Arapça tabelaları ayrı bir sorun teşkil etmektedir.

Dilimizi korumak adına yapılacak en temel ve en önemli nokta kesinlikle günlük kullanılan dili olabildiğince doğru kullanmak olacaktır. Yabancılaşan dil, bizi kültürümüze yabancılaştırır. Zaman ilerledikçe iletişim içinde olduğumuz ve belki de özendiğimiz yabancı kültürlere maruz kalacağız.