DOLAR32,4504% -0.15
EURO34,8290% -0.66
STERLIN40,7959% -0.56
FRANG35,5088% -0.41
ALTIN2.438,67% 0,10
BITCOIN63.350,67-0.872

Cuma Namazını Orada Kılacaklar

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Cuma Namazını Orada Kılacaklar

Kandıra Müftülüğünce, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında ilçe merkezi ve mahallelerde Cuma namazı kılınacak yerler birkaç gün önce açıklanmıştı. Buna göre, Karaağaç’ta yer alan Merkez, Topallar ve Hz. Ebubekir Sıddık (Fevzi Çakmak Mahallesi) camilerinin avlularında Cuma namazı kılınabileceği kararlaştırılmıştı.

Öte yandan öğle ve ikindi namazlarının tüm camilerde sosyal mesafe kuralına uyularak cemaatle kılınacağına dikkat çekilerek diğer vakitlerde ise tek başına namaz kılmak isteyenler için camilerin açık tutulacağı kaydedildi.

“Cuma Heyeti” Oluşturulacak

Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamada, Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda sokağa çıkma kısıtlaması bulunan 65 yaş ve üstü ile 18 yaş ve altındaki vatandaşların sağlıkları ve toplum sağlığının korunması için ibadetlerine evlerinde devam etmeleri gerektiği vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

“Cuma namazlarında ilk saftan başlamak üzere oturmaya başlanacak ve son saf dolana kadar bu sıra takip edilecek. Namaz bitiminde ise en son saftan başlamak üzere sırasıyla cemaatin namaz kılınan alandan ayrılması için tedbirler alınacak. Bu düzenin sağlanması için vali ve kaymakamlarca il ve ilçe müftülerinin önerileri doğrultusunda namaz kılınabilecek her cami ve açık alan için en az 5 kişiden müteşekkil ” Cuma Heyeti” oluşturulacak ve kolluk personeli görevlendirilecek.”

Cami ve mescitlerde sosyal mesafe kuralına uygun bir şekilde cemaatle namaz kılınabilmesi için teminen camilerin kapalı alanlarında/avlusunda/bahçesinde ve namaz kılmak için belirlenecek diğer alanlarda, bir kişinin en az 60×100 santimetre karelik bir alanı (seccadenin kaplayacağı alan) kullanacağı göz önünde bulundurularak her namaz kılınacak alanın en uç noktalarından her yönden birer metre mesafe olacak şekilde zeminde işaretleme yapılacak. Cami içi, bahçesi/avlusu ile namaz kılınacak açık alanların azami kapasiteleri, herkes tarafından görülebilecek bir şekilde anılan alanların girişine asılacak. İçerideki kişi sayısı yeterli noktaya ulaştığında ise bu durum giriş için bekleyen cemaate uygun bir şekilde duyurulacak.

Başkanlık ayrıca, alınması gereken tedbirlerle ilişkin bir de afiş yayınladı. Diyanet’in internet sitesinde “Camilerimiz Cemaatine Kavuşuyor” başlığıyla yer alan afişte, Kovid-19 tedbirleri kapsamında bir süredir cemaatle ibadet yapılamayan camilerin kademeli olarak ibadete açıldığı hatırlatıldı.

Camilerin abdesthane ve tuvaletleri kapalı olacağı için abdestin ev ve iş yerlerinde alınması uyarılarının yapıldığı afişte, camide bulunulduğu süre içerisinde maskelerin çıkarılmaması ve camiye kişisel seccade ile gelinmesi gerektiği vurgulandı.

Namazın işaretle belirtilen yerlerde kılınması gerektiği kaydedilen afişte, camiye giriş-çıkışlarda ve içeride güvenli mesafenin ihmal edilmemesi, namaz öncesi ve sonrasında fiziksel temas ile musafahadan kaçınılması gerektiği belirtilerek hastalık belirtisi taşıyanlara namazı evde kılmaları tavsiyesinde bulunuldu.




Bu öneriler doğrultusunda Karaağaç’ta da cuma namazı hazırlıkları ivedi bir şekilde tamamlandı. Karaağaç Muhtarlığı, Karaağaç Cami Yaptırma ve Güzelleştirme Derneği üyeleri, Karaağaç’ta görevli olan cami imamları ile Karaağaç gençlerinden oluşan heyet, Cuma namazı için gereken tüm hazırlıkları büyük bir özveri ve işbirliği ile tamamladı.

Cuma namazının hava muhalefeti ihtimaline karşı Karaağaç Merkez Mezarlığında inşa edilen üzeri kapalı mekanda kılınması kararlaştırıldı. Hava muhalefeti olmazsa Topallar ve Hz. Ebubekir Sıddık (Fevzi Çakmak Mahallesi) camilerinin avlularında da Cuma namazı kılınacak.

Karaağaç Haber olarak; Karaağaç Muhtarlığına, Karaağaç Cami Yaptırma ve Güzelleştirme Derneğine, Karaağaç’ta görevli olan cami imamlarına ve Karaağaç gençlerine emeklerinden ötürü teşekkür ediyoruz.