DOLAR32,5139% -0.1
EURO34,8126% -0.17
STERLIN40,5033% -0.05
FRANG35,6083% -0.25
ALTIN2.426,31% -0,16
BITCOIN65.915,64-0.845

Çerkezler Karaağaç’ta Sürgünü Andı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Çerkezler Karaağaç’ta Sürgünü Andı

Abhaz Dernekleri Federasyonu’nun organizatörlüğü ile Türkiye’nin birçok ilinden gelen Abhazlar, 1864 yılı ve sonrasında sürgüne gönderilen fakat yolculuk esnasında çeşitli nedenlerden dolayı hayatını kaybeden atalarını, sürgünün 150. yılında önce Karaağaç’ta ardından Babalı sahilinde dualarla andı.
.
ÇERKEZ-4..
Yerlerinden, yurtlarından edilip sürgüne gönderilen Abhazlar, ilk ayak bastıkları yer olan Babalı sahilinde bulunan mağarada yaşamlarını sürdürmeye çalıştı. 1864, 1866, 1870 yıllarında Rus topraklarından devlet zoruyla sürgün edilen binlerce Abhaz, Adige, Oset, Çeçen ve Ibıhlar; bindirildikleri gemilerin batması, ilkel şartlarda yolculuğa zorlanmaları ve bulaşıcı hastalıklar sebebiyle hayatlarını kaybetti.
.çerkez-7.
Abhaz torunları, 21 Mayıs 1864 Büyük Kafkas Sürgünü’nün 150. yıl dönümünde Babalı sahili ve Karaağaç’a gelerek düzenledikleri törenle atalarını andı.
.çerkez-kapak.
SÜRGÜN TRAJEDİSİNİ UNUTMAYACAKLAR

.
Osmanlı-Rus Savaşı’nın bitiş tarihi olan 21 Mayıs 1864’ü sürgünün başlangıç tarihi olarak kabul eden Abhazlar; üç, dört, beş ve altıncı kuşak olarak atalarını anmak üzere Karaağaç’ta düzenlenen anma törenine katıldı. Atalarının çektiği çileye tanıklık etmek, ruhlarını şad etmek, çektikleri acıları senede bir gün bile olsa hissedebilmek, geçmişi ve bu tarihi trajediyi unutmadıklarını ve unutmayacaklarını göstermek amacıyla düzenlenen törene, bu yıl geçen yıllara göre daha fazla katılım olduğu gözlendi.
.çerkez-2.
Yaklaşık 1500 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen anma törenlerinde yine ağıtlar, dualar ve gözyaşları vardı.
.çerkez-3.
SÜRGÜN ATEŞİ SAHİLİ AYDINLATTI

.
Törenler; Babalı sahilinde müzik eşliğinde sürgün ağıtlarının ve kahramanlıkların dinlenilmesi, mağaraların ziyaret edilmesi ve saatler 00:00’ı gösterdiğinde yakılan meşalelerle sahilde yürüyüş yapılması ile başladı.
.çerkez-8.
Yakılan meşalelerle sahilde tur atılmasının ardından Abhaz Parlementerler sürgün ateşini yaktı. Yanan ateşe ellerindeki meşaleleri atan vatandaşlar ateşin etrafında çember oluşturarak gece yarısına kadar ağıtlar yakıp, şiirler söyledi. Düzenlenen programı Abhaz televizyonları kayda aldı.
.çerkez-6.
ŞİSNİ ANNEYİ UNUTMADIK
.
Ateşin yanında konuşma yapan federasyon başkanı Feridun Aksoy: “Abhazya’dan gelen bizler çok acı çektik. Sürgüne gönderilen atalarımızın yüzde sekseni karaya ayak basamadı. Küçücük gemilere batacağını bile bile yüzlerce insan doldurdular. Ölen insanlarımız hastalık yayılmasın diye denize atıldı. Ölen çocuğunu denize atamayan ve kimse anlayıp da denize atmasın diye karaya çıkana kadar emziriyormuş gibi yapan Şisni annemizi unutmadık. Sürgün sonucunda hayatını kaybeden atalarımızı rahmetle anıyoruz. Bu trajediyi unutmadık ve unutmayacağız. Bu ateş barış, kardeşlik ve dostluk ateşi olsun. Artık acılarımız dinsin.’’ diye konuştu.
.şinsi.
Karaağaç Medya olarak, Büyük Kafkas Sürgünü mağduru olan ve köyümüz Yolculu-Merkez mezarlıklarında yatmakta olan Abhaz ve Adige halkına bir kez daha Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyoruz.
.