18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitlerini Anma Günü; imanın küfre, hakkın batıla, hidayetin zillete, mazlumun mağrura, adaletin zulmete, vatanı savunanın saldırgana, aydınlığın karanlığa, nurun kire karşı zaferidir.
Siz de bilirsiniz ki; toplumları ayakta tutan, onları diri ve dinç kılan, milli şuurlarını oluşturarak kalabalıkları sürü olmaktan kurtarıp zayıf iradelileri sağlam düşüncelerle granitten daha sağlam hale getiren değerler vardır. İnsanın aklını başına getiren, onu daldığı derin uykudan uyandıran, ona görev ve sorumluluğunu hatırlatan gerçekler vardır.
En önemlisi de duran kalabalıkları belli bir hedefe doğru şaha kaldırıp koşturan, onları imanla, ilimle, bilgiyle, cesaretle coşturan liderler ve bütün bunları unutulmaktan kurtaran, o günleri yeniden bizlere yaşatan, böylece geçmişle gelecek arasında köprü kurup ileri hamleler yapmamızı sağlayan çok önemli ve çok güzel günler vardır.
Türk tarihi yukarıda sayılan gerçekler, liderler ve güzel günler bakımından her milletin tarihinden daha diri, daha zengin, daha şanslı; Türk milleti ise daha şanlı, daha canlı ve daha güçlüdür. İşte biz de bu yazıda geçmişimizi hatırlamamıza vesile olacak, geleceğe bakışımızı önemli ölçüde belirlemeye katkıda bulunacak, toprağın nasıl kanla yoğrulup vatanlaştığını anlamamızı kolaylaştıracak kendimize güvenimizi artırıp geleceğe olan ümidimizi pekiştirecek bir güzel gün olan 18 Mart üzerinde duracağız.
18 Mart Nedir, Neden Kutlanır?
18 Mart, imanın küfre, hakkın batıla, hidayetin zillete, mazlumun mağrura, adaletin zulmete, vatanı savunanın saldırgana, aydınlığın karanlığa,nurun kire karşı zaferidir. 18 Mart,çelikleşmiş millet iradesinin, Kuvayi Milliye ruhunun, asaletin, vatan, millet, bayrak aşkının, geleceğe olan güvenin, hürriyet ve istiklal sevdasının, askeriyle komutanın, eriyle liderin, genciyle ihtiyarın, kadınıyla kızın birlikte yazdığı bir şanlı destandır.
Söz konusu vatan ve istiklal olunca öldüğü zannedilen bir milletin, bir büyük liderin öncülüğünde yeniden dirilişinin ve şaha kalkışının öyküsüdür 18 Mart.
Dost ve müttefik diye sarıldıklarının bile yalnız bıraktığı bir anda kefeniyle sırdaş olup neslini ve gelecek nesilleri kurtarmanın, “Canımı alabilirsiniz, kanımı dökebilirsiniz ama vatanımı asla alamazsınız.”, “Hürriyetime ve istiklâlime dokunamazsınız.”, “Belki öldürebilirsiniz fakat esir edemezsiniz!” diyebilmenin adıdır 18 Mart. “Ben bir Türk’üm ve bir kişi bile kalsam size yeterim.”, “Ser verilir, sır verilmez.”, “Can verilir vatan verilmez!” diyen millet evlatlarının ve sadece Çanakkale’de kanıyla toprağı yoğuran 253 bin şehidin emanetidir 18 Mart.
Şehitlik Mertebesi
O şehitler değil midir? Tarihin her döneminde yurdumuzu, milletimizi, kanı ve canı pahasına koruyan, mukaddes vatanımızı vakarla yaşatmak amacıyla ölmesini bilen, şairin deyimiyle: “Bu vatan toprağın kara bağrında sıra dağlar gibi duran”, “Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak, Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak” diye haykırarak kurşunların üzerine düğüne gider gibi giden?
O şehitler değil midir, asil kanları vatanı sularken rüzgarların terlerini kuruttuğu kişiler? Bedenlerinden canları ayrılırken meleklerle konuşarak ve gülümseyerek ruhunu teslim edenler?
[youtube id=”B0-qS9a-7fY”]
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, ebediyete intikal eden kahramanlarımızı ve vatanını canından aziz bilen tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmetle ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun. Gazilerimize de şükranlarımı sunuyoruz.