DOLAR32,4976% 0.1
EURO34,8496% 0.18
STERLIN40,7658% 0.44
FRANG35,7374% 0.28
ALTIN2.475,71% 0,54
BITCOIN2.033.664-2.963

VAKTİNE KALAN SÜRE

:
için vakti

2020 Fitre Ücreti Ne Kadar? Diyanet Açıkladı

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
2020 Fitre Ücreti Ne Kadar? Diyanet Açıkladı

Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2020 yılına ait fitre miktarını belirledi.

Yaklaşık 1 hafta sonra idrak edeceğimiz Ramazan ayı ile oruç ibadetinin yanında bir başka ibadeti daha yerine getireceğiz. Yaklaşan Ramazan ayı ile maddi gücü yerinde olan Müslümanların, fakir-fukaraya vermekle yükümlü oldukları ibadet olan Sadaka-i Fıtır’ın (fitrenin) da zamanı geliyor. Fitre ücreti ne kadar? Fitre kimlere verilir, kimlere verilmez? gibi sorular, her yıl vatandaşlar tarafından büyük merak konusu oluyor. İslam dinine göre, maddi durumu yerinde olan her Müslümanın Ramazan ayında vermesi vacip hükmünde olan fitre, kişi başına verilecek miktar üzerinden hesaplanıyor. Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak verilmesi gereken fitrenin bu yılki asgari miktarı da belli oldu.

Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından 2020 yılı için geçerli fitre miktarı açıklandı. Din İşleri Yüksek Kurulu, Dr. Ekrem Keleş başkanlığında yaptığı toplantı sonrasında 2020 yılı için belirlenen asgari fitre miktarını 27 lira olarak açıkladı. Kurul tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yapılan değerlendirmeler neticesinde Fıtır Sadakasının, Müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından veriliyor olması dikkate alınarak mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 2020 yılı Ramazan ayı başlangıcından 2021 yılı Ramazan ayı başlangıcına kadar olan sürede 27.00 TL olarak belirlenmesine karar verildi.” denildi.

Fitre Ne Zaman Verilir?

Fıtır Sadakası verme zamanı, bayram namazı vaktinden önce son bulmakla birlikte Ramazan ayı içerisinde ve öncesinde verilebilir hatta öyle yapmak daha faziletlidir. Bayram günü veya daha sonra da verilebilir ancak bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir. Şâfi mezhebinde ise fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan ayının ilk günlerinde vermek de caizdir.

Fitrenin Şartları Nelerdir?

Fıtır Sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara veriliyor. Fitrenin hedefi, bir fakirin içinde yaşadığı toplumun hayat standardına göre bir günlük yiyeceğinin karşılanması, böylece bayram sevincine iştirak etmesine katkıda bulunmaktır bu sebeple Fitre miktarı, kişinin 1 günlük (minimum iki öğün) yiyecek ihtiyacına yetecek miktara göre belirlenmektedir. Nitekim sağlık soruları sebebiyle oruç tutamayanların da tutamadığı gün sayısı kadar günlük fitre (fidye) ödemesi gerekiyor. Fitre ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin, bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması gerekiyor. Aynı kural zekat için de geçerli.

Kimlere Fitre Verilir?

Fitre, fakir olmak şartıyla; kardeşe, amcaya, dayıya, halaya, onların çocuklarına, geline, damada, kayınvalideye, kayınbabaya, kayınbiradere, üvey çocuğa verilir ancak hala, amca, dayı, teyze gibi yakın akrabaya fitre vermek daha çok sevaptır. İmameyne (Hanefî fakihlerinden İmam-ı Azam’ın talebeleri İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed) göre borçlu ve fakir kimseye, hanımı fitre verebilir.

Kimlere Fitre Verilmesi Uygun Olmaz?

Kişi; annesine, babasına, büyükbabasına, büyükannesine, çocuklarına, torunlarına, eşine, zengine, babası zengin olan ergen olmamış çocuğa Fıtır Sadakası veremiyor. Fitreler, bir fakire de verilebilirken birkaç fakire de dağıtılabiliyor ancak bir kişiye verilen miktar, bir fitreden az olmamalı. Zengin olana, yani kurban nisabına malik olan kişi ve kişilere zekât verilmez. Ana-babaya, dedeye, büyükanneye, evlada, toruna, hanıma ve Müslüman olmayanlara (kalbi İslâm’a ısındırılmak istenenler hariç) verilemez.

Önceki Yıllara Göre Fitre Tutarları

2011 yılında: 7.50 TL
2012 yılında: 8,50 TL
2013 yılında: 9.50 TL
2014 yılında: 10 TL
2015 yılında: 11.50 TL
2016 yılında: 15 TL
2017 yılında: 16 TL
2018 yılında: 19 TL
2019 yılında: 23 TL

2020 Ramazan ayı ise 23 Nisan Perşembe gecesi kılınacak teravih namazı ile başlayacak. 24 Nisan Cuma günü ilk sahurla ilk oruç eda edilecek. Kadir Gecesi 19 Mayıs Salı akşamı, Ramazan Bayramı ise 24-26 Mayıs tarihlerinde kutlanacak. Kurban Bayramı da 31 Temmuz-3 Ağustos 2020 tarihlerine denk geliyor.