DOLAR32,3245% 0.21
EURO35,1555% 0.02
STERLIN41,0370% 0.02
FRANG35,7849% 0.18
ALTIN2.300,19% 0,99
BITCOIN2.288.589-0.332

VAKTİNE KALAN SÜRE

:
için vakti

WhatsApp’ta Kriptolu Mesaj Devri

Yayınlanma Tarihi : Google News
WhatsApp’ta Kriptolu Mesaj Devri

WhatsApp yeni geliştirdiği güvenlik sistemi ile kullanıcılar arasındaki görüşmeleri kriptolu bir şekilde şifreleyerek güvenlik altına aldı.

whatsapp_kripto

Son dönemlerde artan güvenlik sıkıntıları ve meşhur FBI & Apple davası üzerine WhatsApp özel bir güvenlik sistemi geliştirdi. Aslında görünürde bir değişiklik olmasa da iki kişi ya da grup arasındaki mesajlaşmalar uçtan uca şifrelenerek korunuyor. Open Whisper Systems ile ortaklaşa geliştirilen sistem ile mesajlarınız artık sadece sizin ve mesajlaştığınız kişinin dışında başka kimse tarafından okunamayacak anlamına geliyor.

Yani sizin WhatsApp mesajlarınız konuşan kişiler dışında artık kimse tarafından, hatta WhatsApp tarafından bile erişilemeyecek. İster havadan-sudan konuşun, isterseniz devlet sırrını paylaşıyor olun, bu bilgileri sizler dışında kimse göremiyor.

uctan_uca

WhatsApp Uçtan Uca Şifreleme Nedir?

Şimdi ise WhatsApp’ın son sürümünü kullanan tüm kullanıcılarda her mesajın altında çıkan sarı baloncuk hakkında detay verelim. Bu özellik yukarıda kısaca belirttiğim gibi WhatsApp mesajlarınızın artık oldukça güvenli olduğunu, mesajlarınızı sadece sizin görebileceğiniz anlamına geldiğini belirtelim.

Yani devletler, hacker dediğimiz internet korsanları ve hatta WhatsApp’ın kendisi bile sizin mesajlarınızı okumak için sizin telefonunuza ihtiyacı olacak. 3. parti yazılımlar veya herhangi biri sizin mesajlarınıza ulaştığında şöyle bir durum çıkacak;

Diyelim ki WhatsApp’ta arkadaşınız ile şu şekilde bir konuşma geçti “Naber dostum?”, bu mesaja dışardan birileri ulaşıp ele geçirdiğinde ise görecekleri “&85/+ *0t)@*_” şeklinde anlamsız ve kriptolu bir telefonun mesajlaşma servisinde olduğu gibi bir mesaj görecek. Bunu çözmek için ise sadece ve sadece sizin ya da karşınızdakinin telefonuna ihtiyaç duyacak.

Olay temel olarak bu şekilde anlatılabilir. Tıpkı bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz kriptolu mesajlaşma artık bizzat elinizdeki telefonda da bulunuyor olacak.

whatsapp_uctanuca
Mesajımın Uçtan Uca Şifrelendiğini Nasıl Anlarım?

Eğer bu kriptolu mesajlaşma durumuna önem veriyorsanız bir kontrol mekanizması da mevcut. Dilerseniz o sarı baloncuğa tıklayıp “Doğrula” diyerek, ya da WhatsApp kişilerinden kontrol etmek istediğiniz kişinin profiline tıklayıp “Şifreleme” yazan bölüme tıklayarak çıkan qr barkodu arkadaşınıza taratabilir, ya da barkodun altında çıkan uzun kodu kıyaslayabilirsiniz. Eğer bu bilgiler eşleşiyorsa WhatsApp mesajlarınız güvende demektir.

WhatsApp Uçtan Uca Şifreleme Özelliği Hangi Cihazlarda Kullanılabilir?

WhatsApp’ın bu özelliği şu an için sadece Android, iOS ve Windows Phone kullanıcıları arasında son sürümü kullananlar için geçerlidir. Eğer WhatsApp’ı kullanmıyor ve ya bu şifreleme ile güvenli bir mesajlaşma tecrübesi yaşamak istiyorsanız WhatsApp’ı indirebilir ya da güncelleyebilirsiniz.