DOLAR32,5455% -0.04
EURO34,9069% 0.08
STERLIN40,6015% 0.11
FRANG35,7443% 0.05
ALTIN2.430,69% 0,02
BITCOIN66.530,00-0.129

Ve Köye Tiyatro Gelir

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Ve Köye Tiyatro Gelir

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun talimatı ile kurulan TIR Tiyatrosu, köy köy gezip çocukları tiyatro ile tanıştırarak onlara yepyeni dünyaların kapsını açıyor.

karaagac_ilkogretim_okulu

Kocaeli Şehir Tiyatroları, tiyatroyu 12 yıldır köy çocuklarının ayağına götürüyor. TIR Tiyatrosu bugüne kadar 100.000 çocuğa ulaştı. Al Jazeera Türk’ten Umay Aktaş Salman, Şehir Tiyatrosu’nun projesi olan TIR Tiyatrosu’nu yazdı.

umay_aktas_salman

Telaşla sallanan ayaklar, meraklı bakışlar, fısıldaşmalar… Gözler sahnede…. Kandıra’nın Karaağaç Köyü’nde daha önce hiç tiyatro izlemeyen 180 çocuk, tiyatro ile tanışıyor.

ogrenciler_tiyatro_karaagac

Karaağaç köyünde sıradan ve sakin bir gün… Sakinliği, çocukların heyecanı bozuyor. Telaşla sallanan ayaklar, meraklı bakışlar, fısıldaşmalar… Gözler sahnede… Ve oyun başlıyor, “Kuşlar Yeniden Gelir” bu sıradan bir tiyatro değil. Bu bir TIR tiyatrosu… Çocukların heyecanı tiyatro ile tanışacak olmalarından…

Ve TIR’ın Kapağı Açılıyor

Karaağaç, Kocaeli’nin ilçelerinden Kandıra’nın köylerinden biri. En uzak köy, merkeze 70 kilometre. Köydeki pek çok öğrenci için Kocaeli’ne gidip tiyatro izlemek çok da kolay değil. Neredeyse hiçbiri hayatında hiç tiyatro izlememiş. Bu yüzden TIR Tiyatrosu’nun okula gelişi heyecanla karşılanıyor. Okul bahçesine park eden TIR, çocukların göz hapsinde… Yavaş yavaş tırın kapağı açılıyor ve içinden farklı bir dünya çıkıyor. Teknik ekip birkaç dakika içinde el çabukluğuyla dekoru kuruyor. Sandalyeler TIR’dan indirilip bahçeye diziliyor. 180 çocuk öğle sıcağına rağmen gözünü kırpmadan oyunu izliyor. Oyun, çocukların gülümsemeleri ve alkışları arasında bitiyor.

kocaeli_sehir_tiyatrosu

“Siz Gelmezseniz Biz Geliriz”

Onlar, TIR Tiyatrosu’nun tiyatroyla tanıştırdığı yüz binlerce çocuktan birkaçı… Kocaeli Şehir Tiyatroları’nın TIR’ı bugüne kadar 100.000’den fazla çocuğa ulaştı. 2004 yılında yola çıktılar. Kocaeli Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Yardımcısı Fatih Sevdi, 9 sezondur TIR Tiyatrosu ile
yollarda olduklarını anlatıyor. “13 oyun sahneledik, 200’den fazla temsil yaptık. Kocaeli bölgesi, coğrafi olarak tek bir merkezde toplanmış bir bölge değil. Bu yüzden de özellikle köylerdeki okulların, çocukların şehir tiyatrolarına ulaşması çok zor. Şehir tiyatrolarına gelemeyenlere, madem siz gelemiyorsunuz, biz sizin ayağınıza geliriz diyoruz.”

tir_tiyatrosu

“Sinema Dev Kağıtta İzleniyor, Tiyatro Canlı Canlı İzleniyormuş”

Çocuklar tiyatronun okullarına kadar gelmesinden çok mutlu. Karaağaç İlkokulu 1. sınıf öğrencisi Salih Yay, “Sinemaya da gitmedim ama biliyorum. Sinema çekiliyor, dev bir kağıtta izleniyor. Tiyatro çekilmeden, canlı canlı izleniyormuş.” diyor. 4. sınıf öğrencisi Emin Kakıcı, “Tiyatronun bütün gün süreceğini zannetmiştim, bir kerelikmiş.” diyor. Karaağaç Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Şükriye Ezgi Yılmaz ise tiyatro geleceğini duyunca çok heyecanlandığını anlatarak şöyle konuşuyor: “Tiyatroyu uzun zamandır izlemek istiyordum fakat imkân olmadığı için gidememiştim. Çok eğlenceli oldu, yeni bir şeyle tanıştık. Bu yaşıma geldim yeni bir şeyle karşılaşmanın heyecanı herkesi etkiliyor. Çok güzel bir deneyimdi benim için. Tiyatroda en çok vermek istediği mesaj hoşuma gitti. Çünkü insanlara umudunu kaybetmemesi gerektiğini ve çocukların asla düşlerinden vazgeçmemesi gerektiğini anlatıyordu.”

sarper_saydam

“Çocukların Unutamayacağı Bir Gün Oluyor”

Oyundan sonra çocukların etrafını sardığı ve soru yağmuruna tuttuğu oyuncular da en az çocuklar kadar mutlu. Kocaeli Şehir Tiyatroları oyuncusu Sarper Saydam, pek çok kişi için sıradan olan bir günün çocuklar için tiyatro sayesinde unutamayacağı bir gün olduğunu söylüyor. Bir diğer oyuncu Nursel Çeliktürk ise hem çocukların hem kendilerinin yaşadıklarının muhteşem bir duygu olduğunu vurgulayarak, “Salonda oynuyoruz, mutluluklarını paylaşıyoruz çocukların. Onlar mutlu olmaya geliyor ama biz çocukları mutlu etmeye geliyoruz buraya. Oyundan hemen sonra sorular sormaya başlıyorlar. Buradaki çocuklar şehirdeki çocuklara göre bizi bir tık daha zorluyor.” diye konuşuyor.

fatih_sevdi

“Köy Çocuklarının Bakış Açısı Farklı”

Kocaeli Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Yardımcısı Fatih Sevdi; kırsala, köye geldiklerinde çocukların tepkilerinin şehirdekilerden farklı olduğunu anlatıyor: “Burada daha meraklı bakışlar altındasınız. Şehir hayatında bu merakı giderecek yeterince hızlı atmosfer var. Ancak köy hayatında böyle bir atmosfer yok. O yüzden de tabii ki de köy çocuklarının bakış açısı daha farklı oluyor ve daha sabırlı oluyorlar.” TIR, başka çocukları tiyatroyla buluşturmak için yeniden yollarda. Sevdi, TIR Tiyatrosu’nun, Kocaeli bölgesi ile sınırlı kalmasını istemediklerini söylüyor. “Neden tüm Türkiye, Karadeniz, Akdeniz sahilleri, Güney Doğu olmasın? Ülke sınırları içinde tüm çocuklara ulaşmak her zaman en büyük hayalimiz.”

Karaağaç Haber olarak, bu önemli projesinden dolayı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne, emeği geçen oyunculara ve Al Jazeera Türk’e teşekkür ediyoruz.

buy project professional 2019

twitter likes kopen