DOLAR32,5608% 0.13
EURO34,9075% 0.65
STERLIN40,5770% 0.99
FRANG35,7202% 0.18
ALTIN2.431,22% -0,07
BITCOIN66.406,00-0.135

İstanbulkart’ta Yeni Dönem: Son Gün 15 Ocak

Yayınlanma Tarihi : Google News
İstanbulkart’ta Yeni Dönem: Son Gün 15 Ocak

Eylül ayında yayımlanan İçişleri Bakanlığı genelgesi ile şehir içi toplu ulaşım araçlarında Hayat Eve Sığar (HES) kodu zorunluluğu getirilmişti. Genelge ile Covid-19 tanılı ya da temaslı kişilerin toplu ulaşım araçlarını kullanmaması amaçlanıyor.

Bu kapsamda İstanbulkart ve Hayat Eve Sığar uygulamaları arasında entegrasyonun sağlanması noktasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki BELBİM ile Sağlık Bakanlığı teknik ekipleri gerekli çalışmaları başlatmıştı. Sağlık Bakanlığınca İBB’ye iletilecek olan tanısı konmuş Covid-19 taşıyıcılarının veya bu kişilerle temasta olanların kişiselleştirilmiş İstanbulkart’ları askıya alınacak. Anonim İstanbulkart’ları ise kişiselleştirilecek. İstanbulkart-HES kodu eşleştirmesi için 15 Ocak 2021 Cuma günü son tarih olarak belirlendi. Bu tarihe kadar eşleştirmesi yapılmayan İstanbulkartlar toplu ulaşımda kullanılamayacak.

Eşleştirme işlemi “istanbulkart.istanbul” sitesinden yapılabiliyor. Bu işlem için öncelikle bir HES kodunuzun bulunması gerekli. Hayat Eve Sığar uygulaması, E-Devlet sistemi ya da kısa mesaj (SMS) üzerinden aldığınız HES kodunu, kişisel bilgilerinizi ve telefon numaranızı ilgili site üzerinden gerekli alanlara doldurarak tanımlayabilirsiniz. Eğer İstanbulkart mobil kullanıcısı iseniz uygulamaya ilk girişte gerekli yönlendirmelerle birkaç adımda tanımlama yapabilmeniz mümkün.

34,3 Milyon İstanbul Kart Bulunuyor

İstanbul’da toplam 34 milyon 260 bin 87 adet İstanbulkart bulunuyor. Bunların 8 milyon 260 bin 87 adedi (%24’ü) kişiselleştirilmiş durumda. Pandemi sürecinde İstanbulkart kullanımı düştü. Örneğin; Ağustos 2020’de aktif kullanılan İstanbulkart sayısı 7 milyon iken bunların 2 milyon 800 bini (%40’ı) kişiselleştirilmiş İstanbulkart’lardan oluşuyor.

İstanbulkart-HES Kodu Eşleştirmesi Nasıl Yapılır?

İstanbulkart eşleştirmesi için buraya tıklayınız.
HES kodunu aldıktan sonra buradan eşleştirme yapabilirsiniz.

HES Kodu Nasıl Alınır?

Üç farklı yöntem ile HES kodu alabilirsiniz. Şimdi size üç yöntemi de anlatalım:

Yöntem 1: HES kodunuzu, Hayat Eve Sığar mobil uygulaması (IOS veya Android) ile alabilirsiniz.

Yöntem 2: 2023 numarasına göndereceğiniz ücretsiz SMS ile HES kodu alabilirsiniz. HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresini (gün sayısı olarak) yazarak 2023’e SMS gönderebilirsiniz. Mavi kartlı veya T.C. kimlik numarası 97, 98, 99 ile başlayan kişiler, HES yazıp aralarına boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. kimlik numarası, doğum yılı ve paylaşım süresini (gün sayısı olarak) yazarak 2023’e SMS gönderebilir.

Yöntem 3: Son olarak E-Devlet sistemi ile HES kodu alabilirsiniz. E-Devlet üzerinden HES kodu üretme, silme, sorgulama ve detaylarını görüntüleme işlemleri gerçekleştirilebiliyor. 18 yaş altı çocuklarınız varsa onlar için de HES kodu oluşturabilirsiniz.

HES Kodu Almak İçin Buraya Tıklayınız.