Karaağaç – Fevzi Çakmak Mahallesinde bulunan çeşme, depo ve çevresi yenileniyor.
Kaliteli ve lezzetli suyuyla bölge çapında ünlenen hayır çeşmesinden binlerce insan su alıp tüketmeye devam ediyor. Bilindiği üzere daha önce Karaağaç sakinlerinden -merhum- Mehmet Ali Karamürteza’nın arazisinde kendi imkânlarıyla bulup çıkarttığı kaynak suyu, basit bir boru hattı ile tarlalarındaki depoya aktarılıp tarımsal sulama ve içme suyu olarak kullanılıyordu.
Çıkan kaynak suyunun kireçsiz olması, mineral değeri, berraklığı ve lezzetinin yerinde olmasıyla bölge halkının da dikkatini çekmişti. Kulaktan kulağa yayılarak deyim yerindeyse dillere destan olan su, birçok insanın bölgeye akın etmesine sebep olmuştu. Tarlanın içindeki depodan su almak isteyen yüzlerce kişi, ekili arazide sebze ile meyvelere zarar vermeye ve etrafı kirletmeye başlamışlardı. Bunun üzerine Karamürteza ailesi suyu arsası ile birlikte başka bir alanda hayır çeşmesi olarak kullanılması amacıyla tamamen bağışlama kararı almıştı.
Karaağaç Muhtarlığı, Karaağaç Cami Yaptırma ve Güzelleştirme Derneği, hayırsever vatandaşların katkısı ve organizasyonu ile bölgeye büyük bir su deposu inşa edilerek kaynak suyu yeni bir boru hattı ile daha ileri noktaya taşınmıştı. Depoya üç adet çeşme bağlanarak su alımı kolaylaştırılmıştı. Daha sonra suyun ünü yayıldıkça su almak isteyen vatandaş sayısı da giderek artmıştı. Hali hazırda dört mevsim boyunca on binlerce insan bölgeden su alarak tüketmeye devam ediyor. Yaz aylarında ise yağış azlığı ve tüketici sayısının katlanarak artması sebebiyle çeşmede zaman zaman su kıtlığı baş göstermeye başladı.
Karaağaç Muhtarlığı bu duruma bir çözüm arıyordu fakat maddi imkân yetersizliği sebebiyle büyük bir adım atılamıyordu. İstanbul / Tuzla’da ikamet eden ve Babalı – Tuzağzı’nda yazlığı bulunan aslen Yozgatlı (Cesur Kaptan olarak bilinen) Cesur Taflı’nın sponsorluğunda boru hatları, depo, çeşme ve çevresi büyük bir tadilata alındı. Deponun iç ve dış cepheleri ile mermerleri yenilendi. İstinat duvarları fayansla kaplandı, çevre düzenlemesi ile betonlama çalışmaları yapıldı ve çeşmeye Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ismi verildi.
Önümüzdeki günlerde ise suyun gözesinin bulunduğu alanda başka bir çalışma daha yapılacağı öğrenildi. Önce suyun yüzeye çıktığı bölgede derinleştirme ve genişletme çalışmaları olacak, su bollaştırılacak. Ardından ilgili alanın bulunduğu yere paslanmaz galvanizli krom malzemeden 15 ton kapasiteli bir tank ve hidroforlu motor konuşlandırılarak bir terfi istasyonu kurulacak.
Yeni döşenecek boru hattı ile su buradan daha yukarıdaki büyük depoya basınçlandırılarak gönderilecek. Böylece su kıtlığı da ortadan kaldırılmış olacak.
Çeşme şu an kullanıma kapalı. Depo temizliğinin de tamamlanmasının ardından birkaç gün içinde yeniden kullanıma açılacağı öğrenildi. Karaağaç Haber olarak emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.