DOLAR32,5705% 0.01
EURO34,9171% 0.05
STERLIN40,6470% 0.2
FRANG35,7065% 0
ALTIN2.435,98% 0,24
BITCOIN66.570,990.114

Çerkezler Büyük Sürgünü Anacak

Yayınlanma Tarihi : Google News
Çerkezler Büyük Sürgünü Anacak

Abhaz ve Çerkezler, büyük sürgünün 152. yılını anmak için 14 ve 21 Mayıs’ta, Karaağaç ve Babalı’ya akın edecek.

Abhaz Dernekleri Federasyonu’nun organizatörlüğü ile Türkiye’nin birçok ilinden gelen Abhaz ve Çerkezler, 1864 yılında sürgüne gönderilen fakat yolculuk esnasında çeşitli nedenlerden dolayı hayatını kaybeden atalarını sürgünün 152. yılında önce Karaağaç’ta, ardından Babalı sahilinde dualarla anacak.

çerkez-3

Uzun yıllar Çarlık Rusya ile süren savaşların ardından 1860’lı yıllarda büyük bir soykırıma tabi tutularak Osmanlı topraklarına sürülen Abhaz ve Çerkezler, yaşadıkları vahşeti unutmayarak sürgün ve soykırımın 152. yılını, Karaağaç’taki mezarlıklarda ve Babalı sahilinde gerçekleştirecekleri programlarla bir kez daha anacak.

ÇERKEZ-4

Gemilere doldurularak Karadeniz’e salınan Abhaz ve Çerkezler’in ayak bastıkları kıyılardan biri olan Babalı sahilini, bir müddet yaşam sürdürdükleri Karaağaç köyünü, sürgün sonrası hastalık ve salgından ölenlerin bulunduğu Abhaz Anıt Mezarlığı’nı (Karaağaç Yolculu Mezarlığı) ziyaret edecek olan Çerkezler, sürgün ve soykırımı unutmadıklarını bir kez daha haykıracak.

10 Bin Kişi Katılacak

Tüm dünyada 21 Mayıs 1864 olarak kabul ettikleri sürgünü, her yıl mayıs ayının 3. haftası Kandıra’da anan Çerkezler; Ankara, Mersin, Adana, Yozgat, Düzce, Hatay, İstanbul, Zonguldak, Ereğli, Sinop, Antalya ve balkan ülkeleri ile anavatanları Abhazya ve Adige’den yaklaşık 10 bin kişilik katılımla gerçekleştirecek.

çerkez-2

Törenlere; Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Cihan Candemir, Kocaeli Kafkas Kültür Derneği Başkanı Sami Korkut, İstanbul Kafkas Kültür Derneği Başkanı Yaşar Nogay, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Nermin Tol ve birçok şehrin Kafkas dernek başkanları ile genç-yaşlı birçok Ahbaz ve Çerkez vatandaş katılacak.

çerkez-8

Karaağaç’taki anıt mezarlıkta gerçekleşecek törenin ardından Babalı sahiline geçecek olan Çerkezler, burada da ağıtlar eşliğinde denize çelenk bırakacak. Çerkez okçuların denize yanan ok fırlatacağı programda, havanın kararmasıyla birlikte meşale eşliğinde sahil boyu yürünecek.

çerkez-6

İçlerindeki anavatan özleminin hiç sönmediğini ifade eden Nart ateşi ile meşalelerini tutuşturacak olan Abhazlar, ateşin etrafında toplanarak Çerkez şiirleri okuyup ağıtlar eşliğinde gözyaşı dökecek. Program sonunda ise hep birlikte Sürgün Andı okunarak soykırımın unutulmadığı vurgulanacak.

şinsi

Hazırlıklar Tamam

Yapılacak anma töreni ve diğer etkinlikler için tüm hazırlıklar tamamlandı. İki farklı grup şeklinde 14 Mayıs 2016 Cumartesi ve 21 Mayıs 2016 Cumartesi günleri geniş bir katılımla gerçekleşecek olan program için Abhaz Dernekleri Federasyonu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kandıra Belediyesi ve Karaağaç Muhtarlığı tüm eksikleri tamamladı.

çerkez-7

Karaağaç Merkez Mezarlığı, Karaağaç Yolculu Mezarlığı ve Babalı sahilinde çevre düzenlemesi ve temizlik çalışmaları tamamlandı. Anma programının ardından uzaktan ve yakından gelen davetlilere yemek ikramında bulunulacağı öğrenildi.