DOLAR32,3046% 0.54
EURO35,1288% 0.01
STERLIN41,1768% 0.56
FRANG36,3702% 0.03
ALTIN2.243,01% 0,71
BITCOIN2.226.468-2.84

VAKTİNE KALAN SÜRE

:
için vakti

24 Maddelik Nikâh ve Düğün Genelgesi

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
24 Maddelik Nikâh ve Düğün Genelgesi

İçişleri Bakanlığı, valiliklere “Nikâh Merasimlerinde Uygulanacak Tedbirler” konulu bir genelge gönderdi ve alınacak tedbirler 24 maddede sıralandı. Buna göre; nikah salonlarına maske takılarak girilecek, davetlilerin teker teker ateşi ölçülecek. Merasim sürecinde gelin-damat, nikâh memuru ve şahitler dahil tüm misafirlerin maske takması zorunlu olacak. Nikâh ve düğün salonlarında temasa neden olabilecek dans ve oyun amaçlı müzik yayını yapılmayacak, sadece misafirlerin dinlemesine yönelik müzik yayını yapılabilecek.

Normalleşme sürecine geçilmesiyle birlikte nikah salonlarının 15 Haziran’dan itibaren belirli kurallar dahilinde hizmet vermeye başlayacağı açıklanmıştı. O kurallar geçtiğimiz gün İçişleri Bakanlığı genelgesiyle duyuruldu.

Genelgedeki Kurallardan Öne Çıkanlar Şöyle:

Nikâhlar, bulaşma riskini azaltmak amacıyla mümkün olduğunca açık havada yapılacak ve süre mümkün olduğu kadar kısa tutulacak.

Davetlilerin Ateşi Ölçülecek

Misafirlerin girişlerde mutlaka ateş ölçümleri yapılacak, 38 dereceden yüksek olanların en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi sağlanacak. Mekân girişlerinde dezenfektan/el antiseptiği bulundurulacak ve misafirlerin ellerini dezenfektan/el antiseptiği ile temizlemelerinden sonra içeri girişleri sağlanacak.

Salonda Herkes Maske Takacak

Nikâh yapılacak mekânlara maske takılarak girilecek, işletme sahiplerince mekânın girişinde yeterli miktarda maske bulundurulacak. Maskesiz misafirlere mekân girişinde maske dağıtılacak. Nikâh merasimi sürecinde de maske takılması (gelin-damat, nikâh memuru ve şahitler dâhil) sağlanacak.

Takı Merasimi ve Toplu Fotoğraf Yasak

Nikâh merasiminde karşılama, uğurlama ve takı töreninde tokalaşma ya da temasa neden olan davranışlardan uzak durulacak ve mesafe korunacak. Takı merasimi, hediyelerin salonun uygun bir yerine konulacak sandık vb. bir toplama kutusuna konulması şeklinde yapılacak. Toplu fotoğraf çekimleri yapılmayacak, fotoğraf çekimi ve pasta kesimi esnasında gelin ve damat hariç mesafe kuralına riayet edilecek.

Masalar Arası 1,5 Metre, Sandalyeler Arası 60 Cm Olacak

Yemek, kokteyl ve benzeri ikram yapılarak nikah merasimi düzenlenen mekanlarda, misafirlerin oturma düzeninde masalar arası en az 1,5 metre, sandalyeler arası 60 cm olacak şekilde düzenlenecek. Mesafe ve oturma düzeni kuralları, aynı evde oturan çekirdek aileden olan misafir grubu için uygulanmayacak. Her masada yeterli sayıda en az yüzde 70 alkol içeren kolonya veya el antiseptiği bulundurulacak.

Horon, Halay ve Dans Amaçlı Müzik Çalınmayacak

Bu genelge kapsamında nikâh yapılacak mekânlarda temasa neden olabilecek dans/oyun vb. amaçla müzik yayını (canlı müzik dâhil) yapılmayacak. Ancak sadece misafirlerin dinlemesine yönelik müzik yayını (canlı müzik dâhil) yapılabilecek. Tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilecek.